Osječko-baranjska

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Otvorena izložba u stradanju Roma u II. svjetskom ratu

Povodom Međunarodnog dana Roma u Osijeku je u četvrtak otvorena izložba "Miranda – holokaust Cigana", a saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi istaknuo je kako je priča o Mirandi dio napora romske zajednice da većinsko stanovništvo upozna s poviješću Roma i njihova stradanja u II. svjetskom ratu.

Otvorena izložba u stradanju Roma u II. svjetskom ratu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Na otvorenju izložbe Kajtazi je pojasnio kako je izložba o "romskoj Ani Frank" dio projekta "Kroz Mirandine oči", koja se bavi još uvijek nedovoljno osviještenom i istraženom temom stradanja romskog stanovništva u europskim zemljama.

"Moram reći da je učinjeno jako puno, ali ne dovoljno da se Romi integriraju u društvo. Ti su problemi naročito vidljivi u manje razvijenim državama, ali je pravilo da su Romi u svim zemljama diskriminirani", naglasio je Kajtazi. Izrazio je nadu da će izložba biti pomak prema razumijevanju romskog i većinskog stanovništva.

Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović najavio je kako će uskoro biti donesena odluka o obilježavanju Dana nacionalnih manjina, koju će donijeti Županijska skupština na svojoj idućoj sjednici.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ocijenio je kako ova izložba omogućava građanima Osijeka povijesnu istinu o onome što se Romima događalo diljem Europe, pa isto tako i u Osijeku.

"Ovu izložbu treba podržavati da nam se ne ponovi ono što se nedavno događalo", rekao je Vrkić i ocijenio kako zločin treba valorizirati na pravi način. Napomenuo je da u Osijeku Romi nemaju udrugu koja bi promicala njihove interese, te najavio da će u suradnji sa zastupnikom Kajtazijem to pokušati i promijeniti.

Autor projekta "Kroz Mirandine oči" je Veijo Baltzar, finsko-romski umjetnik i predsjednik udruge DROM. Izložba obilazi 20 europskih zemalja, a do sada ju je vidjelo 34 milijuna građana Europske unije. U Osijeku se izložba može pogledati u Kulturnom centru Eurodom do 19. travnja.