Osječko-baranjska

STANOVNICI NE ODUSTAJU

Koliko desetljeća je potrebno za obnovu jednog igrališta u Osijeku?

U naselju Vladimira Nazora u Osijeku prije Domovinskog rata postojalo je košarkaško igralište, no ono je kao i mnoga druga infrastruktura u gradu stradalo. Razlika je što do danas nije obnovljeno, iako stanovnici i vijećnici Gradske četvrti Gornji grad to već godinama zahtjevaju od grada. Da ne odustaju pokazali su još jednom...

Koliko desetljeća je potrebno za obnovu jednog igrališta u Osijeku?   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Prije rata ovdje je bilo igralište, no sada mladež i rekreativci željni košarke odlaze na igralište Osnovne škole Vladimira Becića, kaže Berislav Budimir, dugogodišnji stanar u naselju Vladimira Nazora.

"Kao veliki ljubitelj košarke i basketa, nekad sam znao igrati ovdje u mlađim danima. Sada i dalje rekreativno se bavim time, ali evo ovdje za sada ništa. Tu stanujem, gledam na igralište, tako da bi bilo vrlo pametno ako bi se tu nešto moglo ponovno izgraditi kao što je i bilo. Ništa posebno, neka velika sredstva tu ne treba uložiti, ali moglo bi biti jako zanimljivo", kaže Berislav Budimir.

Posljednjih sedam godina Vijeće Gradske četvrti Gornji grad pokrenulo je brojne inicijative, no kako se mijenja vlast sve uvijek kreće ispočetka, kaže predsjednik vijeća Ivica Završki. Istovremeno građani su samoinicijativno prikupljali potpise za obnovu.

"Dva puta smo pravili referendum, dva put su prikupljani potpisi, dostatan broj potpisa da se to doista i napravi. Gradska četvrt nema ingerencije u financijskom smislu da to može sama napraviti jer da možemo, ne bi nikoga ni pitali sami bi napravili. No, kad već moramo odgovornima predočiti taj zahtjev i tražiti da to kao kapitalna investicija uđe u proračun grada, to smo uvijek doista i činili", priča predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornji grad Ivica Završki.

Posebno je otežalo situaciju to što je prije otprilike godinu dana igralište preneseno na Športske objekte, poduzeće u vlasništvu grada Osijeka, kaže Završki.

"Kada smo nakon toga ponovno zatražili od Športskih objekata da se igralište obnovi jer je to sad konačno športski objekat, izvrsno, eto prilike da se to doista lijepo uredi, dobili smo službeno očitovanje da Športski objekti ovo igralište ne smatraju športskim objektom. Što sad? Zato danas, nakon dosta dugo vremena, nije ovo prva tiskovna konferencija na ovom igralištu, sazivamo tiskovnu ne bi li senzibilizirali sve one odgovorne i Športske objekte i sve druge, da se ovo igralište konačno sanira", dodaje.

Obećanja smo dobivali nekoliko puta, no sada je vrijeme da se konačno ovaj prostor sanira. Ako nam je interes da demotiviramo mlade da odu zato što im nećemo jedno banalno igralište u središtu Osijeka obnoviti onda je to doista tužno, zaključio je Završki.