Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Dok se svijet ubrzano razvija, naši se bave kupnjom 30 godina starih borbenih zrakoplova od Izraela

Dok se Svijet ubrzano razvija izgradnjom brze pruge London-Berlin-Moskva-Toronto-Ney York ili izgradnja brze pruge Kina-Europa i Europe i Atlantik s obalama Azije i Tihom oceanom, naši se bave kupnjom 30 godina starih borbenih zrakoplova od Izraela, kaže prof. Bosanac u svojoj kolumni te dodaje kako je Hrvatska po svim bitnim kriterijima jedna od najlošijih zemalja Europske unije - od zaposlenosti, nezaposlenosti, poreznog opterećenja, kupovne moći, javne potrošnje na administraciju itd. Tako je i s "povlačenjem" novca iz EU fondova. "

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Predsjednica o kupnji borbenih aviona: "I ja bih novi Mercedes, ali onda neću imati za hranu". Zašto ste onda kupili F-16 stare 30 godina za 500 mil dolara? Ili, kupujemo avione, je li će mladi zato ostati u Hrvatskoj? Hoćemo li imati za hranu?

Kaže ministar vojni da je kupnja borbenih zrakoplova od strane 'pobjedničke hrvatske vojske' zbog toga što je "pobjednička hrvatska vojska uvijek 'bia' na pomoći narodu". Pročitajte još jednom, od strane ministra vojnog, tu izgovorenu rečenicu?! Jeste li iz te rečenice shvatili razloge za kupnju polovnih borbenih zrakoplova i pomoć narodu? 

Ministar vojni još je uvijek u 19. stoljeću, u kojemu je 'bia' niži oficir jugoslavenske vojske, te sam uvjeren da je njegova fascijacija s tipom vojnog zrakoplova  istinita. Ali, ne čini li se da je, iz riječi ministra vojnog, na djelu travestija. Ta vrsta parodije koja se bavi i specifično vojnim pitanjima, kao što je razvidno, može se pojaviti u neartikuliranoj unutarnjoj politici vlasti. Naime, glavni komični efekti, u ovom smislu, su Vlada, predsjednica i ministar vojni. Da, zaboravio sam, i saborski zastupnici? Gledajte, ministar vojni i Vlada sami su odradili cijeli posao kupovine borbenih zrakoplova u 'interregnumu' neradnih saborskih dana u vremenu Uskrsa. Oporba niti riječi? Samo g. Beljak, kao i uvijek dosljedan. 

Gledajte, Njemačka je odobrila izgradnju "Sjeverni tok 2" i to samo dan nakon protjerivanja trojice diplomata zbog tzv. ' afere trovanja'. Ali, eto naša Vlada trenira i misli da može 'što hoće'? Još je tu i ministar vojni? Vlada, predsjednica i ministar vojni naciju su pritisnuli s principom inultimarationis, a oporbi su oduzeli pravo na principiumrationis. 

Ili, aktualna kriza je izdvojila tri zemlje: Izrael, Austriju i Sloveniju. Te države su odbile solidarno protjerati ruske diplomate, čime su postale primjer kako se upražnjava državni suverenitet. O Izraelu ne treba puno pisati. Bez obzira koliko ga kritizirali Izrael je svjestan važnosti nacionalnih interesa.

Naime, u tijeku proglašenja 'jednog ruskog diplomate persona nongrata' predsjednica je u Karlovcu bila u tvornici oružja i, naravno, nije "moglo proći bez fotke s puškom". Teško mi je ne pomisliti da je predsjednica s puškom zadovoljna jer niti svjesna nije da je puška u suvremenom ratu kao 'luk i strijela'. Tko može predsjednici objasniti suvremenu militarypolitics? Uvjeren sam da ministar vojni ne može razumjeti što bi se dogodilo vojsci u suvremenom ratu, a pogotovo što bi se dogodilo zemlji i njezinim gradovima u eventualnom ratu. Eto, neka ministar vojni i predsjednica motre tu military tehniku i snagu aktera eventualnog rata u Siriji. Bože ne daj da naši vojnici budu 'poslani' u taj rat! Što bi tada rekao ministar vojni? S puškom i in spe zrakoplovima u obranu? Joj! 

Taj ministar vojni misli da bi vojnici s puškama i oruđem pro futuroratovali, a on bi nakon obilaska 'crte' došao kući, zaronio bi u toplu vodu u kadi, popio bi svoju svakodnevnu kavu i sebe zamišljao generalom Šojgunom? Može li netko, blizak predsjednici i ministru vojnom, objasniti što se dogodilo s vojnom tehnologijom i tehnikom u razdoblju dok je on sebe 'vidija' u ratu s kraja 19. stoljeća? Ukoliko ne?! Onda sugeriram da satima u „sinergiji“ oni motre vojne suvremene dokumentarne filmove na televiziji i pokušaju shvatiti je li je alternativa nacionalni interes kroz razvoj ekonomije i standarda nacije ili je to kupovina starih zrakoplova i ostalog oruđa?

Eto, nisam zaljubljenik vojske ali desetljećima izučavam militarypolitiks, 'suvremena vojna i borbena dostignuća'. I, „što ćemo sad?“.

Dok se Svijet ubrzano razvija izgradnjom brze pruge London-Berlin-Moskva-Toronto-Ney York ili izgradnja brze pruge Kina-Europa i Europe i Atlantik s obalama Azije i Tihom oceanom, naši se bave kupnjom 30 godina starih borbenih zrakoplova od Izraela. Joj! 

Kina očekuje da će “Novi Put svile” biti otvoren do 2025. godine. To je najveći infrastrukturni projekt u povijesti i  potpuno će promijeniti svjetsku ekonomsku kartu. Ako izgradi sve što je navela, Kina će bez sumnje postati dominantna sila u Euroaziji.

Predsjednik XiJinping je krajem 2013. najavio planove za 1 400 milijardi dolara na, a vlak Peking-London će putovati samo dva dana. Nikada ne treba smetnuti s uma da Kinezi vole dugoročno planiranje. Kada donose stratešku odluku ove veličine, preuzimaju i odgovornost za taj korak.

Na primjer, cestovni sustav izgrađen između 1996. i 2016. godine je Kini dao 2,6 milijuna kilometara cesta, uključujući i autoput dug skoro 115 000 kilometara. U samo 20 godina zemlja je izgradila više autocesta nego SAD u cijeloj svojoj povijesti.

U tomu razdoblju Hrvatska je po svim bitnim kriterijima jedna od najlošijih zemalja Europske unije - od zaposlenosti, nezaposlenosti, poreznog opterećenja, kupovne moći, javne potrošnje na administraciju itd. Tako je i s "povlačenjem" novca iz EU fondova. Za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020., a danas je 2018. godina, Hrvatskoj je isplaćeno samo 8 posto novca, koji smo mogli dobiti. Ali je zato sadašnja (ne)artikulirana nadležna ministrica sebe dotjerala do neprepoznatljivosti, ukoliko usporedimo njenu pojavu za vrijeme inauguracije i u tijeku mandata. Što bi rekli Bosanci: "Mašala!".

Međutim, za taj nizak postotak administraciju i vrh politike za to nije briga. Kada je neka opcija u opoziciji onda kritiziraju one koji su na vlasti, kada su na vlasti onda pričaju da je sve bajno, i problemi s kojima se ekonomija, odnosno građani suočavaju, njima su samo zgodne teme za prepucavanje u Saboru i preko medija, a zapravo ih boli .....?!

Ovih se dana u grču i s posebnoj pozornosti prati g. Peruško koji se sa šutnjom trudi ostaviti dojam da je sve pod nadzorom što se tiče Agrokora?

Gledajte, sva ta galamistična politika oko Agrokora posve je potisnula stvarne činjenice glede pitanja: "Je li je g. I. Todorić vlasnik Agrokora", hoće li s travnjem ljeta '18-te g. Todorić biti izručen hrvatskoj ili ne? Ili, je su li Rusi/Sberbank sa svojim udjelom od 46 posto ušli u vlasništvo Koncerna?

Odgovor sam posve slučajno pročitao iz jedne od mnoštva fenomenalnih objava g. S. Tabaković.

Evo što g. S. Tabaković piše: "Ništa nije njegovo, ali nije ni državno!!!! Još uvijek je društveno vlasništvo PIK-ova i PK-ova i zadruga!".

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (ARKOD) Agrokor Ivice Todorića obrađuje točno 32.839,58 hektara državnog zemljišta.

I dalje g. S. Tabaković izdvaja: "Najveća je Todorićeva poljoprivredna tvrtka baranjsko Belje pod kojim je 19.111,06 hektara državnih parcela. Slijedi vukovarski Vupik sa 6.529,34 hektara, PIK Vinkovci 4.469 hektara, porečka Agrolaguna 1.193,06 hektara, vinkovačka Vinka 809,38 hektara, PIK Vrbovec 673,62 hektara i Mladina iz Jastrebarskog 54,12 hektara". 

Vjerujem da je sada svima jasna sveza stupidnog političkog poteza Vlade o "proterivanju jednog ruskog diplomata" i uloge i procesa Sberbank u Agrokoru i eventualnog 46 postotnog prelaska većinskog vlasništva Agrokora u ruke Rusa?

I kako kaže premijer: "I što ćemo sad"/tada?!.

Prof. Nedeljko Bosanac