Kazalište

PREDSTAVA S POTENCIJALOM

Opereta "Kod bijelog konja" nova premijera osječkog HNK-a

Opereta u tri čina "Kod bijelog konja", austrijskog skladatelja Ralpha Benatzkyog, nastala prema komediji Oscara Blumenthala i Gustava Kadelburga, u režiji Roberta Boškovića, nova je premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a bit će izvedena 13. travnja, izvijestili su u srijedu u tome kazalištu.

HNK   FOTO:republika.eu
Piše: HINA

 Na konferenciji za novinare intendant Božidar Šnajder podsjetio je kako je ova predstava u osječkom HNK-u posljednji put odigrana 1958. godine, te kako je bilo i čuđenja zbog čega je odabrana predstava koja se u Hrvatskoj rijetko izvodi.

Smatra kako predstava, čija se radnja odvija 30-tih godina prošlog stoljeća, u austrijskom mjestu St. Wolfgang, više treba izgledati kao mjuzikl, i da bi, prema probama, to tako trebalo i biti. Drži kako je riječ o hit predstavi s velikim potencijalom, i koju će, s obzirom na način na koji je pripremana, predložiti za Nagradu hrvatskog glumišta.

Redatelj Bošković ocijenio je kako su njegovi suradnici stvarno napravili ogroman posao, s puno detalja u scenografiji, jer su, uz ostalo, napravili svojevrsnu repliku starog hotela "Kod bijelog konja", koji i danas postoji u Austriji, ocijenivši kako će publika imati osjećaj kao da je stvarno u 30-tim godinama prošlog stoljeća.

U predstavi će, uz ostale, nastupiti, Ivana Medić, Ivan Ćaćić, Nenad Tudaković, Gorana Biondić, Boojan Jambrošić,Robert Adamček, Miroslav Čabraja i Sandra Lončarić.

Adaptaciju i dramaturgiju teksta za predstavu obavio je Davor Špišić, dirigent je Mladen Tutavac, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Duška Nežić-Dražić, a koreograf Dejan Jakovljević.

(Hina) xivuc ydgk