Glazba

''ŠOKAČKA SE GRANA VIJE''

Najbolji slavonski folkloraši nastupili u Đakovu!

A u Hrvatskom domu u Đakovu koncert su pripremila četiri ponajbolja slavonska amaterska folklorna društva na 23. manifestaciji "Šokačka se grana vije". Manifestacija je to koja se svake godine održava u drugome gradu – Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Osijeku i Đakovu čiji je KUD "Tena" bio domaćin ove godine.

Najbolji slavonski folkloraši nastupili u Đakovu!   FOTO:STV
Piše: Sanja Azenić / STV

Folklorni ansambl Broda iz Slavonskog Broda, KUD Tena iz Đakova KUD Šumari iz Vinkovaca i HKUD Osijek 1862 iz Osijeka svake se godine okupljaju uvijek u jednom od ta četiri grada. 

Ove godine ulogu domaćina imalo je Đakovo. KUD Tena djeluje od 1985. godine s preko 300 članova podjeljenih u nekoliko sekcija. Djelujući pod geslom ”Pjesma nek nas vodi k ljubavi i slozi”, pretvaraju ljubav prema folkloru i folklornoj baštini u umjetnost. 

Plesni folklorni ansambl KUD-a Šumari osnovan je 1952., a repertoar ansambla uključuje koreografije iz svih krajeva Hrvatske, kao i vlastite vokalne i instrumentalne brojeve. Folklorni ansambl Broda utemeljen je 1948., a u novije vrijeme svoj je program obogatio starogradskim, salonskim plesovima s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća, koji su se plesali u Slavonskom Brodu i šire. Ansambl je prepoznatljiv po stilskom pjevanju i originalnim vlastitim narodnim nošnjama folklorne baštine koju predstavlja. HKUD Osijek 1862  koreografije zasniva na izvornim narodnim običajima i izvornoj pjesmi i svirci svih hrvatskih folklornih područja, dok su nošnje i kostimi u fundusu ansambla originalni. 

I ovoga su puta ovi vrsni folkloraši posjetitelje svojim vrhunskim koreografijama odveli u gotovo sve hrvatske krajeve – od Slavonije i Baranje, preko Podravine, Bilogore i Prigorja do Srijema.