Brodsko-posavska

MILAN KUJUNDŽIĆ

Zdravlje stanovnika Slavonskog Broda nije ugroženo zbog vode

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u subotu kako zdravlje stanovnika Slavonskog Broda nije ugroženo zbog vode, te kako će vjerojatno u ponedjeljak proglasiti da je voda primjerena za piće.

Cisterna s vodom u Slavonskom Brodu   FOTO:Danijel Soldo / CROPIX
Piše: HINA

 Prema ranijem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), objavljenom u srijedu, 4. travnja, razina ugljikovodika u vodi na slavonsko-brodskom području je ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.

 "Ako govorimo po osnovi vode zdravlje građana nije ugroženo. Voda je ispravna i ako netko i pije sada vodu, neće mu se ništa dogoditi", rekao je ministar Kujundžić prilikom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

 Istaknuo je da se analize vode u Slavonskom Brodu rade svakodnevno, da su i jučerašnji rezultati svi bili uredni, a novi nalazi očekuju se danas.

 "Onda ćemo razmotriti i vjerojatno u ponedjeljak proglasiti da je voda primjerena za piće odnosno konzumiranje", kazao je Kujundžić.

 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da je voda u Hrvatskoj generalno jako dobra i kvalitetna, ali da se ponekad dogodi neki incident, poput onoga u Slavonskom Brodu.

 "Ono što je bitno da je to bio jedan jednokratni, kratki incident i nakon prvog dana kada su pronađeni ugljikovodici u vodi, svi pokazatelji nakon toga su da je voda zdravstveno ispravna", istaknuo je Capak.

 Izrazio je nadu kako će za nekoliko dana biti proglašeno da je voda u Slavonskom Brodu apsolutno sigurna i zdravstveno sigurna za piće.

 Također završen je i prespoj cjevovoda vodovodnog sustava Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima, slijedi dezinfekcija i tlačne probe, potvrdio je jučer generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković. 

  Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od prošle subote, 31. ožujka, nemaju pitku vodu jer je  slavonskobrodsko vodocrpilište Jelas bilo onečišćeno ugljikovodicima. Spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima počelo je u ponedjeljak ujutro, 2. travnja.

(Hina)