Ostalo

NABUJALE KUPA I KORANA

Vodni val prolazi kroz Karlovac, u Kostajnici i Jasenovcu se tek očekuje

Na karlovačkom području rastu vodostaji Kupe i Korane. Dok Karlovčane štite box barijere, pojačavaju se zečji nasipi. Vrhunac vodnog vala je u tijeku, kaže Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

''U Karlovcu smo sad na vrhuncu vodnog vala, to je nekih 780 centimetara. Sad uglavnom se obilaze lokacije. Imamo pumpanje zaobalne vode iza box barijere. Što se tiče Kostajnice, prognoza je za nekih 430 centimetara, nešto niže od onog prethodnog vala i to bi se trebalo tijekom večeri ostvariti. I na drugom mjestu Jasenovac, gdje očekujemo vodostaj možda veći od onog maksimalnog zabilježenog od 907, znači 930 centimetara'', rekao je Čavlović.

Na sisačkom području vodostaji na rijeci Kupi su još uvijek u porastu, kaže voditeljica Tatjana Dovranić Kardaš.

''S obzirom da je i Karlovac lagano još u porastu, očekujemo da će maksimum vodnog vala u Farkašiću i Letovaniću biti sutra tijekom večernjih i noćnih sati. Vodostaji rijeke Save također su u porastu nizvodno od Siska. Očekujemo sredinom tjedna vrh vodnog vala na području Trebeža i Jasenovca i da će još porast biti otprilike 30 do 40 centimetara. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Podižu se zečji nasipi na svim niskim dionicama nasipa kako bi mogli propustiti taj visoki vodni val'', rekla je voditeljica tamošnje ispostave Hrvatskih voda.

Na terenu su lokalne službe, vatrogasci. Na području nebranjenih vikend naselja Stari Brod, Letovanić i Farkašić očekuje se izljevanje Kupe.

''A ovaj dio što uspijemo obraniti, to ćemo obraniti. Na terenu su također pripadnici Hrvatske vojske. U Letovaniću od jutros 70 pripadnika, a na području Trebeža sto vojnika koji pomažu u podizanju zečjih nasipa'', rekla je Dovranić Kardaš.