Osječko-baranjska

SITUACIJA SE POMNO PRATI

Visoki vodostaji pogodili i Slavoniju, najkritičnije bilo kod Marjančaca

Prošlih dana Hrvatsku su šokirale vijesti iz područja koja su pretrpjela ogromne štete od poplava i priče o ljudima koji su izgubili i krov nad glavom. Rast vodostaja i poplave nisu zaobišle ni Slavoniju, no srećom, u neusporedivo manjem obimu. Službe zadužene za zaštitu od poplava ipak su posljednjih dana imale posla.

Visoki vodostaji pogodili i Slavoniju, najkritičnije bilo kod Marjančaca   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Tijekom posljednjih tjedan dana velike količine vode, što od otapljanja snijega, što od novih oborina došle su i do rijeka, rječica i potoka Slavonije i Baranje, a najugroženije je bilo područje rijeka Vuke, Vučice i Karašice. Najkritičnije je pak bilo na području mjesta Marjančaci gdje je vodostaj i dalje vrlo visok, a iako počinje opadati tijekom prošlih dana poplavio je okolna polja i sporedne putove.

"Svake godine nam poplavi pašnjak gdje krave pasu, naravno da tu ima štete i mi smo to navikli. Kažu to je poplavno područje, naravno krave ne mogu van, ta trava, nekih pet hektara to je sad, naravno sad nema trave, ali dok se to osuši, izađe voda trebat će vremena. Znači ima štete ali mi smo na to navikli. Ali uz jednostavne zahvate, znači pročišćavanje, to je moje mišljenje, struka će reći svoje, uz jednostavne zahvate da se to očisti, mislim da bi to puno bolja situacija bila", kaže vlasnik farme u Marjančacima Branko Kokić.

Na malom slivu rijeke Vuke i malom slivu Karašice i Vučice proglašene su i izvanredne mjere obrane od poplava, a na nekim dijelovima ovih slivova voda je gotovo dosegnula granicu na kojoj se proglašava izvanredno stanje.

"Zalaganjem radnika Hrvatskih voda, naših licenciranih tvrtki, civilne zaštite, evo sustav je, sve to skupa obranio, iznio s minimalnim posljedicama i želimo poručiti da sustav obrane od poplava na ovim slivovima i na čitavom sektoru B, području VGO za Dunav i donju Dravu funkcionira", rekao je direktor Hrvatskih voda Osijek Željko Kovačević.

U Hrvatskim vodama dodaju i kako i dalje prate situaciju, te kako će u narednim danima sukladno stanju na terenu poduzimati potrebne korake. No, prema informacijama kojima raspolažu tijekom idućih dana ne očekuje se povišenje vodostaja, već stagnacija, koja je u tijeku, te opadanje.

"Današnjim obilaskom svih ovih terene, razgovorom, i vidjet ćemo kakva je situacija i s bentovima, i sa svim ovim nasipima koji drže ovaj sustav pod kontrolom, vidimo da je sve OK, da je pod kontrolom, i tako će to i dalje i ostati i zajedno s Hrvatskim vodama i zajedno s našim stožerom pripremamo se za eventualne nekakve krizne situacije koje u ovom trenutku nema nekih velikih šansi da se i dese", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Što se pak tiče situacije na Dravi kod Osijeka, i ovdje se prati stanje uzvodno. Očekuje se rast vodostaja i proglašenje pripremnih mjera obrane od poplava, što je stupanj niže od redovnih mjera, no u sljedećih tjedan do dva ne bi trebalo doći do ekstremnih situacija. U Hrvatskim vodama ističu i kako imaju niz kratkoročnih i dugoročnih projekata kojima je cilj sprječavanje ili umanjenje posljedica izvanrednih stanja na vodotokovima Slavonije i Baranje. Kratkoročni projekti odnose se na pojedinačne sanacije gdje se malim ulaganjem u okviru mjera obrane od poplava može poboljšati stanje. Što se pak tiče područja Vuke, Vučice i Karašice i tu je u pripremi veliki broj značajnijih projekata.

"Mogu reći da smo ove godine potpisali ugovor za izgradnju akumulacije Kešinci kod Semeljaca, pred potpisivanjem smo ugovora za izvođenje radova na akumulaciji Švajcarija ovdje u općini Đurđenovac, imamo čitav niz akumulacija koje su u različitoj fazi projektne dokumentacije od idejnog do glavnog projekta. Evo, napomenio bih akumulaciju Marjanci na ovom području ovdje, akumulaciju Lapovac 1 koju planiramo raditi isto tu kod Našica", kaže Kovačević.

U izradi je i projektna dokumentacija za veliki projekt uređenja korita Vučice od ušća do tridesetog kilometra u okviru kojeg će se izraditi nasipi, ustave i pragovi. Za ovaj projekt dozvola će se ishoditi do 2020. godine, a izgradnja bi trebala biti dovršena do 2025.