Osječko-baranjska

UKOLIKO VIDITE NEŠTO SUMNJIVO NAZOVITE 192

Policija zaprimila tek dvije dojave vlasnika o trovanju pasa u Osijeku!

Društvene mreže preplavili su napisi i upozorenja o trovanju pasa u Osijeku. Navodno je otrov bačen na Gornjodravskoj obali, Sjenjaku, u Ilirskoj ulici, kod Kopike, a informacije o novim lokacija stalno se pojavljuju. O svemu je obaviještena i policija.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Jelena Grgić, Sanja Azenić / STV

Velikom brzinom interenetom se proširila fotografija na kojoj se vidi bijela tvar koja je navodno otrov, a koji je navodno razbacan po cijelom Osijeku. Policija smiruje tenzije. U protekla dva dana zaprimili su dvije dojave vlasnika o sumnji u trovanje pasa na Gornjodravskoj obali i Sjenjaku. Zbog toga će se kažu, obaviti izvidne radnje.

"Moramo obaviti razgovore sa vlasnicima, eventualno drugim svjedocima koji su bili u to određeno vrijeme sa psima i naravno sa stručnim službama koje su pružile pomoć i nakon što se utvrdi što je bio uzrok toga onda možemo poduzimati neke mjere", kaže glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec.

Policija se i proteklih godina znala susretati sa slučajevima trovanja. Važno je brzo reagirati, jer u protivnom je teško doći do počinitelja jer vlasnici životinje tek kasnije primjete da je bolesna.

"Molimo građane da, ukoliko imaju  saznanja i spoznaja da netko nešto nedozvoljeno radi, neka nazovu 192 i mi ćemo izaći u utrditi o čemu se radi. Često se dogodilo da je pomoć građana rezultirala hvatanjem počinitelja kaznenog djela tako i u ovom slučaju - ukoliko vidite nešto sumnjivo nazovite 192", dodaje Premec.

A kada je riječ o otrovima na koje najčešće psi mogu naići riječ je o onima za štakore. Takvi otrovi se kroz nekoliko dana koncentriraju u organizmu i nakon toga počnu djelovati. Izazivaju krvarenje iz najmanjih pora, a životinja ukoliko ga je pojela prestaje jesti i pije puno vode.

"Treba reagirati odmah u tom slučaju i doći do veterinara gdje mi imamo protuotrove koji se daju direktno u venu i oni mogu spasiti životinju ili ne. Mi uvijek kažemo da je prognoza 50:50 ako se za 24 sata životinja oporavi, a nekada to završi i smrću životnije, nekada ni ljudi na vrijeme ne prepoznaju simptome pa dođu prekasno. Osim toga ovisi koliko je ta životinja tog otrova pojela i kakvo je njeno opće stanje", kaže veterinarka Marga Domes Čamagajevac.

Ti otrovi, ističu stručnjaci, najčešće ostavljaju posljedice na jetri i bubrezima, tako da nakon uspješnog izlječenja treba paziti na ishranu životinje. Postoji i posebna hrana uz što se savjetuje dodavanje jogurta, svježeg sira i B vitamina uz obavezno mirovanje.