Gospodarstvo

SABOR

Zakon o OPG-u prvi korak prema boljem stanju u poljoprivredi

Saborski zastupnici bili su u ponedjeljak složni da je Hrvatskoj potreban zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) ocijenivši ga prvim korakom prema poboljšanju stanja u poljoprivredi, pri čemu je HDZ-ov Domagoj Mikulić posebno naglasio važnost promicanja mladih poljoprivrednika

Ilustracija   FOTO:Tea Cimas / CROPIX
Piše: HINA

 Podaci govore da je 10 posto nositelja OPG-a mlađe od 40 godina, pet posto ih ima između 40 i 60 godina, a 50 posto starije je od 60 godina. Manje od pet posto nositelja OPG-a ima visoku ili višu školu, oko 30 posto srednju školu, a 20 posto osnovnu školu, kazao je Mikulić.

"Ti su podaci zabrinjavajući i zato je važno dati priliku mladima i obrazovanima kako bi se počeli mijenjati trendovi", istaknuo je i ocijenio pozitivnim zakonska rješenja koja idu u tom smjeru.

Davor Vlaović (HSS) ustvrdio je da zakon o OPG-u dobar alat za zaštitu OPG-ova iako, kaže, za boljitak poljoprivrede potrebno će biti promijeniti još niz drugih zakona.

"Ovo je prvi korak ka boljoj brizi o poljoprivrednicima", složila se Božica Makar (HNS). Zakon treba donijeti jer takav zakon dosad nije postojao, a 97 posto onih koji se bave poljoprivredom upravo su OPG-ovi, kazala je.

Zakonom o OPG-u jasno se definiraju pravila za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede te stvara prepoznatljiv organizacijski oblika za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Prijedlogom se regulira i obveza podnošenja zahtijeva za upis i unošenje promjena u Upisnik OPG-a kao javnu službenu evidenciju.

Zakonom su također predviđene olakšice za OPG-ove vezane uz ovrhu i mogućnost otvaranja zaštićenih računa za gospodarstva koja se bave stočarskom proizvodnjom.

(Hina)