Osječko-baranjska

ODRŽAN SASTANAK U ŽUPANIJI

Uključivanjem Vlade RH može se riješiti problem javnog prijevoza u Slavoniji

Javni cestovni prijevoz putnika u Osječko-baranjskoj županije provode članice grupacije Arriva; Panturist i APP Požega do daljnjeg ostaje na postojećoj razini.

Sastanak predstavnika prijevoznika s čelnicima Županije   FOTO:Osječko-baranjska županija
Piše: STV / Republika.eu

Zaključeno je to na današnjem sastanku članova radne skupine sastavljene od menadžera Arrive Hrvatska i županijskih pročelnika, a koji su vodili župan Ivan Anušić i generalni direktor Arrive Dražen Divjak. Nastavit će se žurno tražiti  optimalno rješenje, osobito zbog skore primjene novog Zakona o javnom prijevozu putnika, kao i europske Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika čiji je krajnji rok za primjenu 1. prosinca iduće godine. 

Prema novim zakonskim odredbama županije dobivaju ključnu ulogu u određivanju mreže autobusnih linija, a prijevoznici moraju osigurati ekonomsku isplativost rada, i to treba usuglasiti u regiji koja je suočena s velikim valom iseljavanja, u kojoj npr. autobusni prijevoz ove školske godine koristi 10 posto manje učenika, a na jesen se očekuje još veće smanjenje – navodi se u priopćenju županijske Uprave poslanom nakon sastanka. Ključnim tako ostaje pitanje iz kojih izvora će se financirati minimalna mreža prijevoza putnika jer županije, gradovi i općine na području Slavonije i Baranje to nipošto ne mogu, pa je jedini izlaz očito u državnim subvencijama.

"Predstavnici Arrive spremni su maksimalno pomoći u definiranju linija i ekonomske cijene prijevoza te traženju modela plaćanja. Sugeriramo da se u Hrvatskoj primjeni model koji koristi Slovenija" – rekao je generalni direktor Arrive, Dražen Divjak.

Župan Anušić naglašava da radna skupina nastavlja pripreme za uspješnu primjenu novog sustava javnog prijevoza te da je izgledan dogovor prijevoznika i županijskih službi oko gotovo svih pitanja, osim - modela sufinanciranja, u što se mora uključiti Vlada Republike Hrvatske. Idućih dana prijedlog rješavanja ovog problema predložit će se ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, a župan Anušić  pozvat će i ostala četiri slavonska župana da podrže inicijativu i odazovu se sastanku u Zagrebu.