EU

UPOZORAVA EU

Popularni 'fidget spinneri' mogu biti opasni za djecu

Fidget spinner, igračka koja je lani izazvala pravu pošast među djecom diljem svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je u ponedjeljak Europska komisija u redovnom godišnjem izvješću o opasnim proizvodima.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Trokraka spravica nalik na propeler može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao 'zanimacija' za ruke. 

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublažavanju stresa. Međutim, pošto fidget spinneri često imaju ugrađenu bateriju, Europska komisija smatra da predstavlja rizik za djecu jer se baterije lako mogu domoći i progutati je. 

Europska komisija lani je s tržišta povukla 11 modela fidget spinnera zbog toga što nisu ispunjavali europske sigurnosne standarde za igračke. 

Komisija svake godine objavljuje izvješće o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odjeće i kozmetike do automobila i strojeva. 

Najčešće se ipak radi o igračkama jer često imaju sitne dijelove kojima se mala djeca mogu ugušiti ili sadrže opasne kemikalije. 

Godine 2017. najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU-a. 

 

(Hina) xdj ymh