Osječko-baranjska

PRVI PUTA VIŠE OD 100 TISUĆA NOĆENJA

Novitet turističke ponude u Osijeku - rikše

2017. godina bila je rekordna za osječki turizam. Po prvi puta zabilježeno je više od sto tisuća noćenja u Osijeku, kažu u Turističkoj zajednici grada. Turista je u gradu na Dravi iz godine u godinu sve više, a stižu iz sve većeg broja država. Razlog tome je više sadržaja u turističkoj ponudi, a koja je od sada bogatija za još jednu zanimljivost.

Novitet turističke ponude u Osijeku - rikše   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Turistički pokazatelji proteklih su godina u gradu na Dravi u uzlaznoj putanji. Tako se nastavilo i prva dva mjeseca 2018. godine zbog marketinških aktivnosti i različitih događanja, kažu u uredu Turističke zajednice grada Osijeka.

"Zemlje iz kojih dolaze su, osim Njemačke koja je na prvom mjestu, zemlje susjedi što je također jedan trend u kretanjima u prekograničnom prostoru, ali i povezanost s Osijekom kao trgovačkim centrom, gospodarskim centrom ove regije, kao sportskim i kulturnim i zabavnim središtem Slavonije i Baranje i vjerujem da kroz prošlogodišnje manifestacije kojih je bilo znatno da ćemo ove godine imati još više i ove koje smo već radili da će biti sadržajnije", kaže Saša Uranjek, direktor ureda TZ grada Osijeka.

Za razliku od obale kontinentalni turizam goste mora privlačiti drugačijim sadržajem od klasičnog odmora i događanjima. A s proljećem i njih će biti sve više.

"Uskrs nam je prvi na redu, dakle u četvrtom mjesecu, kao niz turističkih programa koje ćemo raditi za Uskrs, a onda dolazi svibanj koji će zaista biti pretrpan što postojećim, što novim događanjima od Craft beer festivala i nekih novih događanja poput festivala cvijeća, sajma dronova. Onda nam ponovno dolazi svjetski kup u gimnastici i Pannonian challenge. Dakle jedno vrlo bogato proljeće i optimisti smo po pitanju i dolazaka posjetitelja, ali i onda to sve skupa zapravo povezuje i inicira nove ideje i inovacije u kreiranju ponude", kaže Uranjek.

A novitet u turističkoj ponudi grada Osijeka su rikše. Na raspolaganju je nekoliko mogućnosti. Istovremeno se mogu voziti dvije osobe. Vožnja od 15 minuta po dogovorenoj ruti za 50 kuna, a kreće se od glavnog trga, pa primjerice promenadom do vodenice ili pješačkog mosta, kaže poduzetnik Siniša Prelčec, vlasnik obrta koji vozi rikše. U ponudi su naravno i duže rute, a neke poput odlaska do Kopačeva su još u razradi. Ideja se rodila kaže Siniša kada je vidio slične primjere u inozemstvu.

"Posenost je rikše što je ekološka, znači na nožni pogon i na struju, na akumulatorsko punjenje. Doseg rikše je nekih 60 kilometara, brzina nekih 20-25 kilometara na sat. U tom dijelu sam poradio što se tiče vođenja, napravio sam mp3 zapise koje će turisti moći poslušat o svim znamenitostima grada Osijeka", kaže Siniša Prelčec iz obrta "Rikša".

Upravo sve veći broj posjetitelja u Osijeku potaknuo je Sinišu na ovaj poduzetnički pothvat. Ako posao bude išao dobro, kaže da će nabaviti još koju rikšu, a namjerava biti aktivan kroz sva godišnja doba.