Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Pobudite se konačno iz svog zlatnog sna i pomozite narodu!

Prema najnovijem istraživanju CRO Demoskopa HDZ je i dalje najjača politička stranka u Hrvatskoj i to sa 28,9 posto potpore birača. SDP je na drugom mjestu sa 20,8 posto. Treći je Živi zid s 10,9, a slijedi ga Most s 7,1 posto.

Ilustracija   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Antonija Tomasović / STV

U odnosu na protekli mjesec svi su, osim Mosta, u padu. Uz to i razina potpore politici Vlade u šesnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 32,9 posto, što je drugi najslabiji rezultat u dosadašnjem mandatu Plenkovićeve Vlade. Kada je riječ o nepodržavanju politike Vlade, u ovomjesečnom istraživanju ono iznosi 51,5 posto, a što je do sada najniža ocjena.  

Uz njih ni oporba nije zaslužila bolje ocijene jer uglavnom sipaju iz šupljeg u prazno. Pa tako već danima slušamo kako će opozvati potpredsjednicu Vlade Matinu Dalić te su krenuli i prikupljati potpise premda je, obzirom na broj ruku koji imaju u Saboru, to gotovo nemoguće. Ali nek se talasa, neka izgleda kao i da oproba  nešto radi.

A da stanje u Lijepoj našoj nije nimalo bajno misli i  Europska komisija.

Tako su u svoj prošlotjednom redovitom izvještaje u okviru Europskog semestra za 2018. godinu, u kojima se analizira stanje u svakoj od članica Europske unije, uz ostalo naveli kako je Hrvatska bez napretka. 

Među ostalim u sažetku stoji kako “povoljna ekonomska klima omogućava ubrzavanje reformskih poteza koji bi osigurali održiv i uključiv rast”, ali “hrvatski potencijalni rast ostaje nedovoljan”. Hrvatska ima problem s “radnom populacijom koja se smanjuje”, “niskom iskoristivosti rada” i predviđa se da je nastavak gospodarskog rasta koji je nedovoljan, moguć samo uz provođenje strukturnih reformi,a za naredne dvije godine pedviđa se njegovo usporavanje. 

Nema reforme javne uprave, zdravstvo je u problemima, kasni zakonodavstvo koje bi utvrdilo početak fiskalne reforme, mirovinska reforma je odgođena, država ne koristi sve moguće mjere da bi dugotrajno nezaposlene vratila na tržište rada.

A hoće li restrukturiranje Agrokora doista uspjeti Europska komisija smatra otvorenim pitanjem i velikim potencijalnim rizikom za hrvatsko gospodarstvo.

Problem je i u tome što je u Hrvatsku komplicirano investirati i EK ističe da su “kompetitivnost i investicije otežane zbog restriktivne poslovne klime”, a socijalna situacija je očajna - u Hrvatskoj vladaju visoke stope siromaštva i socijalne isključenosti. Javna administracija je fragmentirana, ispod prosjeka efikasnosti u Europskoj uniji, a ishodi zdravstvenog i obrazovnog sustava pokazuju postojanje “strukturnih slabosti”.

Kao veliki propust se navodi i nezainteresiranost Plenkovićeve Vlade da nastavi provoditi antikorupcijske programe te “korupcija ostaje prominentan problem u Hrvatskoj” .Uz sve navodi se i kako Hrvatska loše koristi EU fondove jer nema dovoljno kompetentnu javnu administraciju koja bi znala povlačiti novac iz Bruxellesa. 

I ništa novoga, napisano je sve ono što itekako dobro znamo, samo čini se još uvijek ne znaju oni koji bi to trebali najbolje znati i koji se konačno trebaju probuditi iz svog zlatno sna, zasukati rukave i umjesto isključivo za sebe početi nešto činiti i za narod u ovoj Lijepoj našoj.

A obilježili smo proteklog tjedna i međunarodni dan žena. Ideja o obilježavanju toga dana pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća, a žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Prosvjede je rastjerala policija, no nastavljeni su i dalje od kojih je najpoznatiji bio onaj iz 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

A od tada do danas ipak se puno toga promijenilo tako danas žene uglavnom imaju prava kao i muškarci. No, mnogi i danas ističu kako su žene još uvijek manje plaćene i na nižim položajima, no iznimaka da nije i tako, sve je više.

Ono što se nažalost nije promijenilo je da su žene još uvijek najčešće žrtve obiteljskog nasilja.

Tako je prema podatcima Osječko-baranjske policije u prošloj godini nasilje u obitelji prijavilo 537 žena, ali i 209 muškaraca. Ubijena je jedna žena, a izvršena su i tri pokušaja ubojstva žene.

I tako se nažalost ni ovdje puno toga ne mijenja. A kako i bi, kada prva žena u ovoj Lijepoj našoj koja bi trebala nešto poduzeti, kaže da je to tako u braku.