Politika

ARGENTINA, ČILE I BRAZIL

Predsjednica od sutra na turneji po Južnoj Americi

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od sutra je na turneji po Južnoj Americi. Ide u službeni posjet Argentini i Čileu, a posjetit će i Brazil.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović   FOTO:Twiter
Piše: Media Servis

Desetodnevno putovanje predsjednica će početi u nedjelju u Argentini gdje će se u Lujanu pridružiti godišnjem hodočašću hrvatske zajednice. U ponedjeljak se sastaje s predsjednikom Mauriciom Macrijem, a tijekom boravka u Buenos Airesu, hrvatska će predsjednica biti proglašena i počasnom građankom glavnog grada Argentine, a održat će i predavanje na Vijeću za međunarodne odnose te primiti počasni doktorat i otvoriti počasni konzulat.

Održat će se argentinsko hrvatski gospodarski forum baš kao i u Čileu koji će joj biti sljedeća destinacija. I tamo ima posjet na najvišoj razini. Razgovarat će s predsjednikom Sebastiánom Piñerom kojemu će hrvatska šefica države biti prva visoka gošća budući da mu je inauguracija ovoga vikenda. U delegaciji s predsjednicom bit će i predstavnici 18 hrvatskih tvrtki (među kojima su Hrvatska turistička zajednica, RH Alan, Zagrebačka burza) koje će na gospodarskim forumima pokušati dogovoriti poslove i popraviti vrlo loše brojke robne razmjene tih dviju zemalja s Hrvatskom.

Odnosi su dosta slabi, ali s puno potencijala, poručuju s Pantovčaka. Predsjednica će se i u Argentini i u Čileu gdje živi po 200 do 250 tisuća pripadnika hrvatske zajednice susresti s njima, a da bi ih obišla što više samo u Čileu će u jednom danu putovati nekoliko tisuća kilometara na sjever i nekoliko tisuća kilometara na jug zemlje. U Argentini ima oko 8 tisuća Hrvata rođenih u Hrvatskoj, a sve ostalo su pripadnici druge, treće, četvrte pa i pete generacije naših iseljenika, a zanimljivo je da je unatoč tome, opstao hrvatski jezik pa će im predsjednica dodijeliti povelje.

U Južnoj Americi predsjednica će posebni naglasak staviti na mlade i sve pozvati da se snažnije povežu s domovinom, a možda i odluče na povratak. Ključni razlozi putovanja su jačanje bilateralnih odnosa i susreti s Hrvatima koji tamo žive ali jačanje ulaganja čemu bi trebali doprinijeti i razgovori s predstavnicima obitelji Andronica Lukšića, najbogatijeg Hrvata, jedne od najbogatijih obitelji na svijetu.

Na kraju putovanja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazi u Brazil, ali zbog osjetljive političke situacije, to neće biti službeni posjet već će se samo sastati s guvernerom Sao Paola i hrvatskom zajednicom.