Politika

"NISAM DOŽIVIO PRETJERANO TE KRITIKE"

Plenković: ‘Stvorit ćemo preduvjete za stabilan i održiv gospodarski razvoj‘

'Stvorit ćemo preduvjete za stabilan i održiv gospodarski rast', obećao je premijer Andrej Plenković na konferenciju 'Bolji propisi kao dio reformske agende' u organizaciji Ministarstva gospodarstva i HUP-a. Predstavljeni su rezultati mjera provedenih u protekloj i planirane mjere za administrativno rasterećenje gospodarstva u ovoj godini. A zbog neprovođenja reformi, ponovno je zaiskrilo na potezu premijer-predsjednica.

Andrej Plenković   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković nastavili su zaoštrenu retoriku nakon objave upozoravajućeg izvješća EK o provedbi strukturnih reformi i upućenih kritika na račun Vlade. "Nisam doživio pretjerano te kritike, moram priznati. Predsjednica ima svoje stavove, izražava ih na način na koji ih izražava. Siguran sam da se na taj način priprema za kampanju', reagirao je premijer na kritike predsjednice. No ona nije dopustila da Plenkovićeva bude zadnja:

"Nije problem ako netko nije mene doživio, problem je ako nije doživio upozorenja i izvješća Europske komisije i drugih institucija koja upućuju na trendove o kojima sam ja govorila i upozoravala i upozoravam. Treba se uhvatiti u koštac s problemima, donositi odluke i provoditi reforme", poručila je predsjednica.

A o izvješću je bilo riječi i na konferenciji 'Bolji propisi kao dio reformske agende'. 'Nitko ne bi trebao biti zadovoljan jer smo ekonomski gledano na začelju EU-a niti iznenađen izvješćem jer ne provodimo reforme, istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Vlada ima šansu napraviti ono što njeni prethodnici nisu, dodala je..

"Iako krivnja za provođenje reforme nije samo na politici, politika ipak snosi najveću odgovornost. Najmanju odgovornost snosi današnja Vlada. Ovakvim stanjem nismo zadovoljni, naše nezadovoljstvo nije od jučer. Javno ga iskazujemo već godinama", kazala je Deranja.

Plenković je naglasio da je cilj ove konferencije govoriti o mjerama koje Vlada provodi kako bi se smanjili troškovi poslovanja i poboljšala poslovna klimu u Hrvatskoj.

"Država treba biti primjer, predvoditelj promjena i na određeni način pokazati da je istinski servis građanima i poduzetnicima. Stvorit ćemo preduvjete za stabilan i održiv gospodarski rast, za povećanje plaća i životnog standarda", rekao je premijer.

Izdvojio je tri prioritetna područja: poboljšanje uvjeta poslovanja te jačanje djelotvornosti institucija i investicijskog potencijala. 'Bolji propisi u suštini znače snižavanje troškova koje stvaraju poduzetnicima', kazala je ministrica gospodarstva Martina Dalić. Predstavila je nekoliko mjera, od njih 98 iz akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2018., koje je Vlada jučer usvojila i čime bi se troškovi smanjili za 626 milijuna kuna:

"Ukidanje obveze vođenja niza evidencija, registara i izvještaja iz nadležnosti porezne i carinske uprave, smanjivanje broja odobrenja u turističkom sekotru, ukidanje raznih ispita za djelatnike u turizmu"