Ostalo

ORSAT MILJENIĆ

Dobro pravosuđe se očituje kvalitetnom i brzom presudom

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, na početku današnjeg zasjedanja čestitao svim zastupnicama i građankama Hrvatske Međunarodni dan žena. U nastavku sjednice Sabor je raspravljao o mini pravosudnoj reformi.

Orsat Miljenić   FOTO: Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Media Servis

Međunarodni dan žena mora biti podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle, ali i poticaj za daljnje osnaživanje njihovog položaja u društvu, bez predrasuda i diskriminacija, poručio je predsjednik Sabora.

"Još učinkovitije moramo se zauzimati za suzbijanje podređenog položaja žena u obitelji, ali i sprječavanje i zajedničku borbu protiv svakog oblika nasilja i zlostavljanja. Stoga je naša zajednička odgovornost da i nadalje gradimo i promičemo tolerantno i ravnopravno hrvatsko društvo. Još jednom, svim ženama želim sretan Međunarodni dan žena", rekao je Jandroković.

Na istu temu bilo je nekoliko stanki. SDP-ov Bojan Glavašević naglasio je da su žene u Hrvatskoj i dalje manje plaćene i da su svakodnevno na udaru predrasuda.

"Svake godine dođe ovaj dan, 8. Mart, Međunarodni dan žena. Svake godine poklanjamo ruže, bombonijere, a za ovom saborskom govornicom se izgovaraju lijepe čestitke i lijepe želje. Međutim, na kraju dana kada dođe trenutak da se nešto oko toga napravi bojim se da smo ostali samo na tim riječima", poručio je Glavašević.

Sabor je nastavio jučer započetu raspravu o izmjenama zakona o sudovima, Državnom sudbenom vijeću, te područjima i sjedištima sudova. Dok vladajući ističu da je riječ o mini pravosudnoj reformi, oporba izmjene ocjenjuje kozmetičkim. Cilj je napraviti bolju mrežu sudova, ističe ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Reagirao je SDP-ov Orsat Miljenić.

"Nedvojbeno je da danas u sustavu imamo jedan dio sudova i jedan dio sudaca koji nam nisu dovoljno opterećeni, koji nemaju dovoljno predmeta. Reagiramo spajanjem tih prekršajnih i općinskih sudova. Kolega Miljenić izražava zabrinutost za otvaranje deset novih sudova", rekao je Bošnjaković.

"Dobro pravosuđe se očituje da dobijete dobru uslugu, kvalitetnu presudu brzo. Za to vam treba veći sud, za to vam treba specijalizacija. Ako vi smanjujete sudove i povećavate brojeve, to se neće postići", poručio je Miljenić.