Razno

ZANIMLJIVA STUDIJA

Nakon trinaeste mozak više ne proizvodi neurone odgovorne za pamćenje

Područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španjolskih znanstvenika.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi. 

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi. 

Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da "nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone" u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je suautor studije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Buylla. 

"Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina", rekao je znanstvenik. 

Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je "hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa", dodao je. 

Znanstvenici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim klijetkama. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza. 

"Rezultati će bez sumnje potaknuti polemike", rekao je za časopis Nature neuroznanstvenik Jason Snyder sa Sveučilišta British Columbija.

 

(Hina) xmh ymh