Politika

TRILATERALNI SASTANAK U MOSTARU

Predsjedništvo BiH, Grabar-Kitarović i Vučić dogovorili povećanu suradnju

U Mostaru je održan trilateralni sastanak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Posljednji sličan trilateralni sastanak održan je prije šest godina stoga su očekivanja bila velika.

U Mostaru je održan trilateralni sastanak   FOTO:Duje Klaric / CROPIX
Piše: Media Servis

Nije bilo čak ni dovoljno vremena da se sve otvorene teme obrazlože tek da se napravi lista pitanja koja se moraju hitno riješiti. Predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović:

"Na ovaj način gradimo jedan ambijent u kojem će izvršna vlast u sve tri države biti sposobnija rješavati sva otvorena pitanja koja već dugo vremena nismo bili u stanju riješiti. Primarno se odnose na našu budućnost, govoreći o infrastrukturi, bez obzira na to govorimo li o energetskoj, cestovnoj, željezničkoj infrastrukturi. Sve su to pretpostavke da gradimo jedan regionalan i ekonomski ambijent koji može bolje biti izražen od onoga kojeg imamo danas", rekao je Čović.

Hrvatska je Bosni i Hercegovini dala ohrabrenje zbog angažmana na koridoru pet C. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je svoju podršku na euroatlantskom putu BiH, ali je izrazila i brigu zbog gorućeg problema, iseljavanje, odnosno depopulacija.

"Naravno šest ključnih područja u okviru strategije o zapadnom balkanu su vladavina prava, sigurnost, imigracije, društveno gospodarski razvoj, prometna i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi i sve su to teme kojih smo se dotakli danas u okviru naših razgovora o otvorenim pitanjima, ali kao što sam rekla i o mogućnostima suradnje", ističe Grabar-Kitarović.

Mjere zaustavljanja depopulacije u prvom se redu svode na ekonomski razvoj. Srbija zagovara izgradnju prstena autocesta, a podsjećaju da bi to riješilo i dio pograničnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić:

"Mi smo od Europske unije dobili 115 pitanja na koje trebamo odgovoriti po pitanju stvaranja regionalne ekonomske zone. Mnogi kasne, svi moramo ubrzati svoj rad. Smatramo da trebamo razgovarati u budućnosti, da radimo na ujednačavanju poreznih stopa, carinskih stopa, da radimo na ujednačavanju stopa za subvencije. Da pokušamo napraviti gotovo jedinstven privredni ambijent. To nema nikakve veze s bilo kakvim Jugoslavijama, ima veze sa stvaranjem jedinstvenog tržišta u budućnosti", izjavio je Vučić.