Osječko-baranjska

POGOTOVO U MANJIM ULICAMA

Osijek i dalje zatrpan snijegom, ledom i bljuzgom!

Nakon nekoliko dana u kojima su diljem Slavonije i Baranje, pa tako i u Osijeku uz niske temperature napadale ogromne količine snijega, mnoge je danas razveselilo nešto sunčanije vrijeme i porast temperature. No, u mnogim dijelovima grada ceste i pločnici, pa čak i čitave ulice i dalje su bile zatrpane snijegom koji čini se, nitko nije čistio.

Osijek i dalje zatrpan snijegom, ledom i bljuzgom!   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Sunčano, toplije i ožujku primjerenije vrijeme mnogima je danas, i to ne samo meteoropatima donijelo glavobolje. Ogromne količine snijega koji se topio dijelove Osijeka pretvorile su u potoke, no snijega, odnosno, bolje rečeno bljuzge bilo je posvuda, a pogotovo u manjim osječkim ulicama, te ispred napuštenih zgrada, ali i zgrada u vlasništvu nesavjesnih građana. 

Jeste li zadovoljni kako nam je očišćen grad? 

"Ne, ja sam pala. Evo bila sam prošle noći na traumi, upravo ovdje na uglu ispred frizerskog salona gdje iz rina curi voda i ledi se"

"Djelomično jesam, ali inače nisam, zbog toga jer ne čisti se kako treba, u smislu ostane donji dio, onda se sledi i onda je problem za hodanje" 

"Ne, ne, definitivno ne, ceste su loše, sklisko sve, jako loše"

"Pa moglo bi i bolje, al dobro, obzirom na čudno vrijeme, malo je toplo, malo hladno, teško je.. Ovaj snijeg i led s krovova...e to nije baš zgodno, može netko i nastradati.."

U gradskoj upravi grada Osijeka, odnosno Odsjeku komunalnog redarstva nisu željeli dati izjavu, već smo dobili pismeno pripćenje. U njemu uz ostalo stoji kako je odlukom o komunalnom redu propisana obveza vlasnicima zgrada uklanjanja snijega i leda kada nastupe zimski uvjeti, odnosno kada snijeg napada do visine od 5 centimetar ili kada nastane trajna zaleđenost javnih površina. Tijekom prošlih dana kada su nastupili zimski uvjeti korištenja javnih površina, komunalni redari su prilikom obilaska terena evidentirali javne prometne površine koje nisu očišćene od snijega i leda, vlasnike su usmeno ili pismeno upozorili na obvezu uklanjanja snijega i leda.

Naknadno izvršenim provjerama evidentirane su lokacije objekata vlasnika koji nisu izvršili svoju obvezu te su ispisane prijave, a nakon provjere podataka o vlasnicima izdat će se obavezni prekršajni nalozi. Predviđene su novčane kazne od 2500 kuna za pravnu, 500 kuna za odgovornu i fizičku osobu i 800 kuna za fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost. Komunalni redari za sada su evidentirali 49 lokacija za koje će se nakon provjere podataka o vlasništvu izdati obavezni prekršajni nalozi. U Odsjeku komunalnog redarstva ističu kako najveći problem predstavljaju nenastanjeni objekti, objekti neriješenih imovinsko pravnih odnosa, kao i prazni poslovni prostori koji su u vlasništvu Republike Hrvatske.