EU

MEĐUNARODNI SKANDAL

Zbog smrti ruskog špijuna Britanija prijeti odgovorom i povlačenjem sa Svjetskog prvenstva

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson najavio je odgovor njegove zemlje pokaže li se umješanost Rusije u napad na bivšeg špijuna koji živi u Engleskoj. Zaprijetio je i povlačenjem sa Svjetskog nogometnog prvenstva.

Kremlj   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Sve službe britanske policije uključene su u istragu incidenta u kojem su bivši ruski vojni obavještajac Sergej Skriplak i njegova kćer Julija pod utjecajem nepoznate supstance završili u bolnici u kritičnom stanju. 66 godišnji bivši špijun i njegova 33 godišnja kćer pronađeni su u kritičnom stanju na klupi trgovačkog centra u engleskom Sailsburyju. Incident je odmah podsjetio na ubojstvo ruskog obavještajca Aleksandra Litvinenka, koji je otrovan u UK-u.

Britanske vlasti su oprezne ali poručuju da će odgovoriti, ako se pokaže umiješanost ruske države

"Prisutni će primijetiti odjeke smrti Alekandra Litvinenka u iz 2006. Bilo bi krivo prejudicirati istragu, ali uvjeravam, ako se pokažu dokazi, koji ukazuju na odgovornost države onda će vlada njezina veličanstva odgovoriti primjereno i jako", kaže Johnson

Također je rekao da ako se pokaže umiješanost Rusije ne vidi kako bi Engleska mogla sudjelovati na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov rekao je da je Kremlj spreman pomoći u istrazi, ali odbacuje insinuacije o umiješanosti ruske države.