Osječko-baranjska

OSIJEK, GRAD KOJI JE NA IZDISAJU

Vrkićev sin zvani Tajson, osnovao je novu tvrtku 2013. godine kada je tata postao gradonačelnik i odlično posluje, dok tata ''poštuje'' zakone!

Ne treba čuditi zašto je slavonska metropola svakog dana sve pustija i pustija, pa jučerašnja izjava profesora Nedeljka Bosanca na jednoj lokalnoj televiziji kako grad Osijek ovoga trenutka ima svega pedeset pet tisuća stanovnika, ako je i približno točna, djeluje zastrašujuće.

Vrkićev sin zvani Tajson, osnovao je novu tvrtku 2013. godine kada je tata postao gradonačelnik i odlično posluje, dok tata ''poštuje'' zakone!   FOTO:Ilustracija / CROPIX
Piše: Republika.eu / I.T.

Poslovni uzlet

Donedavno neuspješnog poduzetnika Domagoja Vrkića, zvanog Tajson, u posljednjih pet godina tatina gradonačelničkog mandata posao je odlično krenuo. Naime, 2013. godine osječanima poznat ''nestašni'' sin gradonačelnika Ivana Vrkića osnovao je tvrtku CUP PLAST d.o.o. u kojoj je jedini osnivač i prokurist, a za članicu uprave postavio je svoju suprugu Vlastu Zdravčević-Vrkić.

Inače poslovni subjekt CUPS PLAST d.o.o. registriran je za djelatnost proizvodnje ambalaže od plastike i u privatnom je vlasništvu. Temeljni kapital poslovnog subjekta financiran je 100% domaćim kapitalom, a samo u 2016. godini ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 620.789,00 kuna. Poslovni subjekt je tokom posljednjih godina  poslovao s dobiti. Kako je poslovao u prošloj 2017.godini još nije poznato, jer još nisu protekli rokovi obveze predaje završnih godišnjih obračuna.  

Tvrtka se nalazi na prostoru Ulica Jablanova 53 u Osijeku, a gradski je pogovor da iza Vrkićeva sina stoji poznati osječki neokrunjeni "kralj" plastike, s kojim je inače u kumskim odnosima.

PROČITAJTEVrkićev sin Domagoj zvani "Tajson" za HDZ-ove vlasti 1997. odbijen sa zahtjevom za HRVI, a glavom skoro "srušio" nadvožnjak!

PROČITAJTEVrkićev sin Tajson se, uz pomoć SDP-a 2000. godine, dočepao 40-postotne invalidnosti tvrdeći da je glavom skoro "srušio nadvožnjak"!

PROČITAJTEVrkićevu sinu Tajsonu u vrijeme progona "lažnih" HRVI, SDP-ov ministar Pančić 2000. "priznao" da je 1991. glavom skoro "srušio" nadvožnjak i potvrdio mu 40% ratne invalidnosti!

PROČITAJTEVrkićev sin Tajson kreće u završnu fazu osvajanja dodatne ratne invalidnosti. Cilj je osvojiti 100% HRVI, a to mu napokon 2004. godine i uspijeva!

PROČITAJTESkandal nad skandalima! Vrkićev sin Tajson sa 31 godinom života otišao u 100% invalidsku mirovinu HRVI s 28 godina, 5 mjeseci i 17 dana "mirovinskog staža"


Nekada i nije išlo tako dobro

Poznato je kako se u dosadašnjim poslovnim pothvatima sin osječkog gradonačelnika baš i nije proslavio, tako izlistavanjem  javno dostupnih podataka se može utvrditi kako je svoje poslovne sposobnosti Vrkić junior već iskušao u tvrtkama DECONIC d.o.o. koja je otišla u stečaj, gdje je bio član uprave od 2006. do  2008. godine, te u Zadruzi branitelja Jakov, gdje je bio upravitelj zadruge od 2012. do 2013. godine.  

Podsjećamo kako je i sam današnji gradonačelnik netom nakon stupanja na dužnost 2013. godine prilikom aktualnog sata na Gradskom vijeću potvrdio kako mu je sin Domagoj imao još jednu neuspješnu tvrtku koju je prodao svom prijatelju Damiru Handanoviću-Prcku, inače nepravomoćno osuđenom naručitelju teškog ubojstva.

PROČITAJTEDavor Čizmok osuđen na 40, a Vrkićeva uzdanica iz kampanje 2013. godine Damir Handanović Prcko na 21 godinu zatvora!

Handanović je nedavno u ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na dvadeset jednu godinu zatvora, a za vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore 2013. godine bio je jedan od istaknutih i glavnih Vrkićevih predizbornih aktivista.


Poveznica koja utjeruje strah u kosti

Iako se sam Vrkić tom prilikom na aktualnom satu Gradskog vijeća pokušao ograditi i "oprati" od svoje bliskosti sa nepravomoćno osuđenim naručiteljem teškoga ubojstva, kojom su prilikom ubijeni osječki poduzetnik Pero Martić i Jadranka Modrić, prijateljski i poslovni kontakti gradonačelnika i njegova sina sa Damirom Handanovićem-Prckom, ostali su do danas.

Svjedoči to i činjenica da je Handanović svojevremeno bio zainteresiran, a po tvrdnjama našeg izvora i inkorporiran u poslove koje je davao Grad Osijek za odlaganje građevinskog otpada na deponiji Sarvaš tijekom 2016. godine.

Da sve to nije slučajno, svjedoči to i činjenica dobivena iz pravosudnih krugova kako nam je gradonačelnik bio jako zabrinut i zainteresiran kako će Prcko "proći", netom prije izrečene prvostupanjske presude kao optuženi naručitelj okrutnog ubojstva, a za što je dobio ni manje ni više, nego više od dva desetljeća robije, a njegov suoptuženik okruglih četrdeset godina.   

Naime, tvrtka kojoj je gradonačelnik Vrkić dodijelio poslove zbrinjavanja i odlaganja građevinskog otpada nije ispunjavala potrebne natječajne uvjete za obavljanje tih poslova, ali je posao ipak dobila.


Javni pozivi, a tajne dodjele

Uz javni poziv svim zainteresiranim radi dostave ponuda od 3. veljače 2016. godine koji je potpisao Vrkićev pročelnik David Krmpotić, navedena  je sva dokumentacija potrebna za izvođenje pripremnih radova u svrhu sanacije odlagališta komunalnog otpada Sarvaš (Evidencijski broj nabave 238-1). Između svih ostalih traženih dokumenata pod točkom 5. navedeni su i  nužni Uvjeti sposobnosti gospodarskih subjekata i dokumenti kojima se dokazuje sposobnost - za obavljanje tražene usluge.

Usprkos tome što je javni naručitelj (Grad Osijek) preko ovlaštenih osobaVjekoslava Bagarića i Sonje Kovač bio dužan u slučaju postojanja sumnje u istinitost podataka navedenih u traženim dokumentima koje ponuditelji dostave provjeriti, to se u ovom slučaju nije dogodilo. Naime, odgovorne osobe su bile dužne od ponuditelja zatražiti izvornike ili ovjerene preslike traženih isprava i dokumenata kojim se nedvojbeno potvrđuje potpuno ispunjavanje uvjeta iz javnog poziva u konkretnom slučaju, ali nisu.

Zašto? To je samo njima znano, ili njihovom nalogodavcu!


Ne drži se zakona, kao pijan plota

Kako bi se izigrao Zakon o održivom gospodarenju otpadom i propisi o javnoj nabavi, nedostatak i problem izdavanja pratećih listova za odlaganje građevinskog otpada na deponiji Sarvaš, tevođenje očevidnika za svaku vrstu otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i provedbenim propisima,rješavala je sasvim druga tvrtka, kao "podizvođač". Jednostavnije rečeno, tvrtka "podizvođač" nije ništa drugo radila, već je samo izdavala potrebnu dokumentaciju kako bi se zakonska  forma ispunila i "udarala" pečate na "prateće liste".

Imajući sve to skupa u vidu, onda nas ne treba čuditi zašto je slavonska metropola svakog dana sve pustija i pustija, pa jučerašnja izjava profesora Nedeljka Bosanca na jednoj lokalnoj televiziji kako grad Osijek ovoga trenutka ima svega pedeset pet tisuća stanovnika, ako je i približno točna, djeluje zastrašujuće.

I.T.