Osječko-baranjska

''DAN BEZ DUHANSKOG DIMA''

Biste li zamjenili cigaretu za jabuku?

Četvrtina stanovništa Hrvatske svakodnevno puši. Smatra se da je samo u Osječko-baranjskoj županiji oko 700 smrti godišnje posljedica pušenja. Kako bi se crne brojke smanjile od 2003. godine prvog dana korizme obilježava se hrvatski "Dan bez duhanskog dima", kako bi što veći broj pušača razmišljao o prestanku pušenja.

Četvrtina stanovništa Hrvatske svakodnevno puši   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

18 posto svih smrti u Hrvatskoj kod osoba od 30 godina i starijih pripisuje se pušenju. Statistika dovoljno govori u prilog da se nikada niti ne počne, ali oni koji već puše, uvijek mogu i prestati. Problem je što se ljudi ne žele odreći onoga što im stvara ugodu, a u mozgu postoji kemijski mehanizam koji dovodi do tog osjećaja, pojašnjava Tibro Santo iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

"Zbog toga je ta broba protiv pušenja i drugih ovisnosti tako teška jer zapravo se teško odreći onoga što izaziva osjećaj ugode. Zabrane su u razvijenim europskim zemljama za razliku od nekih iz povijesti poznatih prohibicija dovele do rezultata. Ljudima je postalo jednostavnije da se onda odreknu pušenja nego da su na svakom mjestu da tako kažem progonjeni, da ih izoliraju, trpaju u neke male prostore u kojima jedino mogu pušiti da ih kažnjavaju ili na neki način ili je jednostavno svijest o štetnosti pušenja se počela razvijati", kaže Tibor Santo iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Prema istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih Hrvatska je ponovno na neslavnom mjestu u europskim okvirima. Među zemljama smo s najvećom učestalosti pušenja kod učenika.

"Ono što je kod mladih dosta važno, da zapravo se probaju formirati ti vršnjački utjecaji koji bi bili u prilog nepušenju kao načinu ponašanja jer to je ono što kod mladih treba postići. Da oni koji su povremeni pušači da ne postanu kronični pušači, a istovremeno da onaj veliki broj onih koji nepuše da ne uđu u svijet pušenja jer treba znati ipak da 70 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj ne puši. Znači nepušači su ipak u većini," dodaje Santo.

Prestanak pušenja mora započeti razmišljanjem i čvrstom odlukom, no većini je potrebna i još nekakva pomoć. Obratiti se uvijek možemo liječnicima, a nekima pomognu nikotinski flasteri ili čak akupunktura. A pušači su danas u Donjem gradu u Osijeku mogli načiniti prvi korak - zamjeniti cigaretu za jabuku.

Gotovo nevjerojatna je činjenica da sve loše posljedice koje ostavljaju cigarete, odnosno pušenje može jabuka. A jedna jabuka i jedna cigareta, u današnje vrijeme, koštaju zapravo gotovo isto.

Ne kaže se uzalud "Jabuka na dan, doktor iz kuće van". Kako bi izgledala zdravstvena istraživanja kada bi 25 posto stanovništva umjesto o cigaretama bilo ovisno o jabukama, na žalost možemo samo maštati.