Osječko-baranjska

OŠTRA REAKCIJA

Nakon TV priloga Sindikat "drvljem i kamenjem" na Lamzu

Tijekom prošlog petka novinari STV-a pokušali su doći do predstavnika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske za potrebe TV priloga o stanju u Centru za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti". Sada su se i oglasili i to priopćenjem reagirajući na prilog. Iznose niz optužbi na račun još uvijek aktualnog ravnatelja Centra, Ladislava Lamze.

Centar za pružanje usluga u zajednici ''Ja kao i ti''   FOTO:sTV
Piše: Marin Ćurić / STV

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske nikada nije bio protiv procesa deinstitucionalizacije već protiv načina na koji taj proces provodi ravnatelj Ladilav Lamza koristeći ga za vlastitu promociju na štetu zaposlenika i korisnika. Iz ovog sindikata navode kako već godinu dana pozoravaju na loše stanje u Centru i za to imaju dokumentaciju u vidu inspekcijskih nalaza ministarstva i brojnih inspekcija. Podsjećaju kako je ravnatelj Lamza pravomoćno proglašen krivim i novčano kažnjen, a troje zaposlenika pokrenulo je protiv njega i tužbe za mobing. 

PROČITAJTEUposlenici i štićenici Centra: fotografije su iscenirane i namještene!

Tvrde kako se Lamza ponaša bahato i samodopadno i pitaju zašto nadležno ministarstvo to tolerira. Kažu kako Lamza želi sačuvati svoje radno mjesto i obraniti sebe klevečući zaposlenike, nazivajući ih neradnicima i lažnim bolesnicima. Podsjećaju kako je Lamzino razriješenje zatražilo 49 zaposlenika koji su se potpisali imenom i prezimenom. 

"Ono što je ispod svakog etičkog kodeksa socijalnog radnika i ljudskog morala je manipulacija bespomoćnim korisnicima na način da daju izjave u korist ravnatelja ili protiv zaposlenika. Korisnike koji daju, često od njega diktirane izjave, nakon toga nagrađuje smještajem u bolje stanove i nekim drugim privilegijama" – stoji u propćenju Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske koji potpisuje predsjednica sindikata, Jadranka Ivezić.