Društvo

ISKORISTITE PRILIKU

U povodu Hrvatskog dana bez duhanskog dima besplatni pregledi za građane

U povodu obilježavanja Hrvatskog dana bez duhanskog dima, Poliklinika za bolesti dišnog sustava pozvala je u ponedjeljak sve pušače starije od četrdeset godina na preventivni pulmološki pregled na Dane otvorenih vrata, koji će se održati 14. i 15. veljače.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Građani će od 10 do 17 sati moći obaviti RTG snimke pluća i srca, spirometriju, mjerenje kisika u krvi i mjerenje ugljičnog monoksida u izdahu. Pregledi se obavljaju bez uputnice i najave, priopćeno je iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Hrvatski dan bez duhanskog dima organiziraju Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja i Poliklinikom za bolesti dišnog sustava. 

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme od 2003. godine u cilju poticanja pušača na prestanak pušenja. Taj je dan, uz razmišljanja o odricanju, prilika da pušači razmisle i o svojoj ovisnosti o pušenju duhana, svom zdravlju i zdravlju svojih bližnjih, kao i drugih osoba u okolini koje udišu duhanski dim.

Građani će 14. veljače moći obići i Zakladu Hrvatska kuća disanja, koja od 8 do 16 sati organizira savjetovanje za sve zainteresirane, gdje će im za sva pitanja vezana uz respiratorne bolesti i bolesti pluća biti na raspolaganju liječnik specijalist pulmolog, medicinska sestra i psiholog.

(Hina)