Osječko-baranjska

VEČERA UDRUGE BOSANSKIH HRVATA PRSTEN

Čović: Izmjena Izbornog zakona pitanje je svih pitanja za Hrvate u BiH

„Imamo pravo tražiti da budemo konstitutivni jednakopravni narod u BiH. Pritisci koji dolaze iz različitih izvora političke moći, koji bi željeli Hrvate ostaviti izvan prostora BiH i pretvoriti nas u nacionalnu manjinu, neće uspjeti!“. Poručio je to u Đakovu predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović na Večeri Udruge bosanskih Hrvata Prsten komentirajući aktualnu temu promjene Izbornog zakona, te izbora u BiH u listopadu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović na Večeri Udruge bosanskih Hrvata u Đakovu   FOTO:STV
Piše: Jelena Grgić / STV

„Kada razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona, to je danas pitanje svih pitanja za Hrvate, koji su najmalobrojniji narod u BiH. Odluka Ustavnog suda da legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode i u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini će se morati provesti“ – kazao je Čović. Dodao je i kako to nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije niti jedne političke stranke, već je to pitanje hrvatskog naroda, njegove opstojnosti, kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

"Moramo Izborni zakon uskladiti sa Ustavom i na jedan vrlo jasan način iskazati legitimnu volju naroda i u tom smislu proglasio ništavim one odredbe koje su dosad na drugačiji način to definirale, što znači ako ne promijenimo te odredbe u tom duhu teško ćemo moći implementirati izborni rezultat. Naravno hrvatski narod kao najmalobrojniji dosad je bio izložen mogućnosti da brojniji narod u ime njega biraju naše predstavnike zbog konfiguracije izbornih jedinica i zbog toga nam je strateško pitanje ne dopustiti da na idućim izborima u desetom mjesecu brojniji narod u izbornoj jedinici federacije izabre hrvatskog člana predsjedništva ili dio predstavnika u klubu naroda kada je u pitanju Dom narod", rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je komentirao i izjave koje se zadnjih dana mogu čuti kako u BiH postoji radikalna hrvatska desnica. Poručio je da je HDZ u političkom profiliranju Bosne i Hercegovine demokratski desni centar.

"Ja sam uvjeren da ono što tražimo je minimum minimuma, da je to jedini preduvjet opstojnosti BiH. Bosna i Hercegovina ne može preživjeti ako u njoj nemate jednaku podzastupljena tri konstitutivna naroda i to je čak mnogo dalje od desne opcije, ali nikakva radikalna opcija", dodao je Čović.

Na Večeri Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Đakovu moglo se čuti i kako je potvrđena uloga Prstena kao prirodnog mosta između dviju domovina BiH i Hrvatske. I čelnik Udruge poslao je političku poruku.

"Ovaj svijet je koncipiran na pravilima i zahtjevima većine i svugdje tamo gdje je manjina prisutna stvar je senzibiliteta kako će tu manjinu ugraditi u vlastiti sustav. Stoga mislim da bi dva naroda u BiH u prvom redu Bošnjaci kao najbrojniji u Federaciji, ali i Srbi u Republici Srpskoj trebali jako voditi računa o položaju hrvatskog naroda", kaže predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić.

Na večeri druženja, ujedno i susretu promišljanja, okupili su se iz cijele Slavonije i Baranje brojni gospodarstvenici, znanstvenici i političari.

"Slavonija i Baranja su uvijek bili dom svima tako da ovdje ima jako puno i Dalmatinaca, i Hercegovaca i Hrvata iz BiH i Zagoraca i Ličana i treba se naravno okupljati i trebaju se običaji održavati i slaviti", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Udruga bosanskih Hrvata Prsten inače, radi na promicanju i zaštiti tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova napretka. Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike i sve ljude dobre volje, a najvažniji projekt Udruge stipendiranje talentiranih učenika i studenta s područja BiH.