Osječko-baranjska

UŽASNE SLIKE DOMA U OSIJEKU

U krevetima crknuti miševi i poderane plahte, toaleti puni izmeta, a za 32 nepokretna štićenika brinu samo dvije žene!

Stravične slike stižu iz Centra za pružanje usluga u zajednici “JA kao i TI”, nekadašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Jutarnji list

Kako donosi današnji Jutarnji list, prenoseći dio nalaza inspekcije Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike od 24. siječnja ove godine te mišljenja Upravnog vijeća o uvjetima u stacionarnom dijelu Centra za pružanje usluga u zajednici “JA kao i TI”, za 32 korisnika - osobe s mentalnim oštećenjima te starije i teško bolesne osobe, od kojih je 15 potpuno ovisno o tuđoj pomoći i njezi, a 17 djelomično ovisno, brine se u dnevnoj smjeni jedna medicinska sestra, a u noćnoj jedna njegovateljica. Od 13 zaposlenih djelatnika, 9 ih je na bolovanju, a zamjene nisu osigurane.

Zamjena za jedinu čistačicu također nije osigurana, pa te poslove obavljaju korisnici. Jedna medicinska sestra ili jedna njegovateljica u smjeni ne mogu obavljati ni osnovne poslove za 32 korisnika, pa su prisiljene tražiti pomoć korisnika pri pružanju njege i postupaka poput izmokravanja, presvlačenja i drugog.

Plahte su poderane i prljave, nedostaju navlake za poplune i deke, kreveti korisnika nisu namješteni ni presvučeni, posteljina je zamrljana.

Higijenske potrepštine za korisnike, kao što su šampon, sapun i britvice, dostupne su samo njegovateljici u noćnoj smjeni. Cijeli prostor je higijenski neodržavan, oprema u spavaonicama i drugim zajedničkim prostorijama je dotrajala, kreveti su stari i nefunkcionalni, presvlake razderane, a na trosjedu prljave, sudoper, umivaonik i slavine su prljave, pune kamenca koji se dugo taložio, na WC-ima nedostaju daske, na zidovima je paučina.

Fotografije koje objavljuje Jutarnji strašne su. Pokazuju dekubituse na leđima korisnika, fekalije po toaletu, potpuno dotrajalu opremu, a ispod plahte na krevetu na kojem spava jedan nepokretni korisnik zatečen je već poluraspadnuti crknuti miš.

Ravnatelj Ladislav Lamza smatra da je cijela priča izrežirana i podmetnuta. Inspekcijski nadzor je, objašnjava, obavljen bez najave i bez njegove nazočnosti: ministrica Nada Murganić je, kako tvrdi Lamza, poslala nadzor u ustanovu u vrijeme dok je on kod nje bio na razgovoru.

- Planom ustanove stacionar se trebao zatvoriti do kraja 2018. i trebali smo se u potpunosti deinstitucionalizirati. Nijedan dokument nas ne obvezuje da poboljšavamo uvjete u stacionaru, kupujemo nove krevete ili drugo. Tu je pila okrenuta naopako, ne govori se o uvjetima u stambenim zajednicama, nego u stacionaru. Poslati mi inspekciju dok sam ja 300 kilometara dalje i time mi mahati - to stvarno nije u redu - kaže Lamza, dodajući da on sve radi po zakonu i da se jedino osječka ustanova, od 27 tog tipa u Hrvatskoj, transformirala iz doma u centar za pružanje usluga u zajednici.

Cijelu priču pročitajte u Jutarnjem listu.