Osječko-baranjska

GRAD NE ČINE GRAĐEVINE, VEĆ NJEGOVI STANOVNICI

Osječki centar i dalje prazan - kako okrenuti trendove?

Nekada najatraktivnije lokacije u središtu Osijeka sada su prazne. Nema obrtnika, ni trgovaca. Nema kupaca, ali ni sadržaja, koji bi ih privukli u osječko gradsko središte. Na ovaj problem upozorava se već godinama, a unatoč određenim pokušajima osječki centar i dalje je prazan.

Osječki centar i dalje prazan - kako okrenuti trendove?   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Grad ne čine građevine, već njegovi stanovnici. A njih u najužem gradskom središtu Osijeka nema već godinama, upozoravaju iz tamošnje Gradske četvrti Gornji grad.

"Svašta se pokušalo ne bi li se na neki način reanimiralo ljude da se počnu vraćati u središte. Prije svega tu mislim na poduzetnike, na korisnike poslovnih prostora, jer povratkom njih u središte vraćaju se i ljudi. Dakle, korzo više neće biti samo robne kuće, i posjeta, kad se ono kaže u grad, uvijek je značilo, vjerojatno bi trebalo i ubuduće značiti, kao u svakom velikom gradu, kao odlazak u središte Osijeka. To je, nažalost, zbog te teške krize u kojoj se Osijek nalazi, i depopulacije, već godinama trend pražnjenja središta", kaže Ivica Završki iz GČ Gornji grad.

Završki vjeruje kako bi se taj trend mogao okrenuti. Za početak predlaže gradskoj upravi da preuzme iskustva drugih velikih gradova u Hrvatskoj, koji su taj problem, za razliku od Osijeka, počeli uspješnije rješavati. Dobrom inicijativom, primjerice, smatra povratak Adventa u centar grada ili akcije povratka na Korzo, no ponavlja kako je ključ u stimulaciji poduzetnika, koji bi svojim sadržajima privukli i ljude u centar grada.

"Mi imamo cijele komplekse novih zgrada koji su potpuno prazni, gdje doista, ne mogu vjerovati, pričamo već godinu, dvije dana o izlasku Hrvatske iz krize, da se ne može dodatno stimulirati ljude da se vrate", kaže Završki.

Za četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, za središte regije od milijun stanovnika, koji je kulturni i sveučilišni centar, bilo bi usitinu pogubno, ukoliko se u skorašnje vrijeme ne iznađe rješenje, upozorava Završki. Vjeruje kako bitka ipak nije trajno izgubljena.

"Mislim da se mi upravo sada nalazimo, ovih godinu dana ispred nas, u jednom vremenu u kojem će se daljnja sudbina Osijeka radikalno redefinirati, a to znači da se moraju hitno iznaći mjere kako da se, i kroz ostalo, da se ljude vrati u srdište. Velike investicije u središtu su stale. Sjećate se da je zadnja velika investicija bio Trg Slobode", upozorava Završki.

Nije priča o središtu Osijeka samo priča o Gornjem gradu. To je priča o Osijeku u cjelini, tvrdi Završki, zaključujući kako se povratkom ljudi u njegovo gradsko središte, grad ponovno urbanizira.