Politika

REZANJE POREZA

Smanjiti PDV ili ići na dodatno rasterećenje plaća i poduzetnika?

Iako su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić najavili smanjenje PDV-a kao gotovu stvar, čini se da za koalicijskog partnera HNS to nije završena priča. Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar poručio je da bi radije htio rasterećenje plaća, a ne isključivo smanjenje PDV-a.

Zdravko Marić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Potpredsjednik Vlade i HNS-a Predrag Štromar sinoć je u intervjuu za Novu TV rekao kako nije isključivo za smanjenje PDV-a. Treba napraviti analize i vidjeti što je najbolje za našu državu, poručio je Štromar.

"Treba vidjeti je li pametnije smanjiti PDV ili je pametnije smanjiti neke druge namete našim poslodavcima, recimo namete na plaću. Nisam isključivo za smanjenje PDV-a", rekao je Štromar u intervjuu za Media servis.

U HNS-u danas, na naš upit, pojašnjavaju kako "pri donošenju politike poreznih rasterećenja treba voditi računa o dvije važne komponente - poticanju i povećanju konkurentnosti gospodarstva, osobito izvoza i one socijalne komponente koja se odnosi na građane i smanjenje cijena do kojih može doći smanjenjem PDV-a". Stoga traže "ozbiljne analize", a poručuju i da "razgovaraju s koalicijskim partnerom".

"Hoćete li održati svoje obećanje i smanjiti PDV, da ili ne?", upitao je zastupnik SDP-a Mario Habek premijera Andreja Plenkovića na zadnjem aktualnom prijepodnevnu, a on odgovorio: "Da,..., što ćemo sad?"

Ministar financija Zdravko Marić ubrzo je zatim potvrdio kako se na tome radi kao i na daljnjim rasterećenjima s kojim su krenuli u prvoj godini mandata.

"Smanjenje PDV-a navedeno je u Programu Vlade", poručuju i iz Banskih dvora te podsjećaju na sve što je Marić nedavno rekao. Dodaju i da Ministarstvo financija priprema analize o daljnjim poreznim rasterećenjima i smanjenju stope PDV-a.

Da se o daljnjim rasterećenjima razgovara i u turizmu poručuje i ministar turizma Gari Cappelli. Radimo zajedno s obrtnicima, ugostiteljima, hotelijerima, kaže Cappelli.

"Hotelijeri u jednom dijelu imaju 13 posto, u smislu smještajnog kapaciteta, a u onom dijelu hrane, pružanju usluga u ugostiteljstvu, nemaju - ali o tome vrlo ozbiljno razgovaramo i to je na početku mandata razgovarano i izdefinirano da ćemo sigurno do kraja mandata ići na jedan način da to snizimo i napravimo dodatnu, bolju i kvalitetniju uslugu ali ne samo to nego i konkurentnost prema drugim tržištima koja su u našem okruženju", rekao je Cappelli.

Za smanjenje PDV-a za jedan postotni bod jest i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović no ipak je skloniji rasterećenjima na plaće čime bi se, kaže, one povećale kao i potrošnja, a što bi znatno utjecalo na rast BDP-a i samog gospodarstva.

"Time bi povećali neto dohotke ljudi, potrošnju, to bi znatno utjecalo na rast BDP-a i samog gospodarstva. Nije samo u pitanju PDV, isto mislim da nije najključniji, nego je pitanje rasterećenja plaća, doprinosa i poreza, porez na dobit i da vidimo još o nekim stopama PDV-a za neke sektore kojima bi uistinu puno značilo. Jesam za smanjenje PDV-a, možda za jedan postotni bod, ali mislim da nije ključan u ovom trenutku", rekao je Burilović.