Osječko-baranjska

MISTERIJ PROMJENE VLASNIČKE STRUKTURE

Šeksov nećak Bojan Divjak sa donedavno blokiranim računom kupuje Glas Slavonije!

Divjak je Zagrebačkoj banci uputio obvezujuću ponudu za kupnju dionica Glasa i Osječkog lista s pozicije direktora ''kuharica'' tvrtke koja ima sjedište u Glasu Slavonije! Za realizaciju obvezujuće transakcije Divjak nudi osiguranje preko Hrvatske poštanske banke (HPB) koja je državno vlasništvo. Da li se netko, i tko, iza Divjaka skriva, za sada nam nije poznato.

Šeksov nećak Bojan Divjak sa donedavnim osobnim ''zaštićenim'' računom kupuje Glas Slavonije!
Piše: Republika.eu / I.T.

Bojan Divjak, aktualni glavni urednik dnevnih novina Glas Slavonije, nedavno je predao  Zagrebačkoj banci obvezujuću ponudu za kupnju Glasa Slavonije i Osječkog lista. Divjak, u javnosti daleko poznatiji kao nećak Vladimira Šeksa i čovjek koji je bio na čelu Vjesnika kada je ta nekada respektabilna hrvatska novina s višedesetljetnom tradicijom propala i ugašena. Za potrebe je tog poslovnog pothvata Divjak osnovao tvrtku Media Solution d.o.o. i ponudio banci iznos od približno trećinu vrijednosti duga koje Zagrebačka banka potražuje od ta dva povezana medijska subjekta. Na dan 30. rujna 2017. Zagrebačka banka imala je prema društvima Glas Slavonije d.d. i Osječki list d.o.o. potraživanja u ukupnom iznosu većem od 58 milijuna kuna, ili nešto manje od 8 milijuna eura.  

Poznato je da je Glas Slavonije već godinama u teškim financijskim problemima te da duži gotovo 60 milijuna kuna najvećim dijelom Zagrebačkoj banci te dobavljačima i zaposlenicima. Ni vjernost čitatelja te zaposlenici koji strpljivo godinama rade za plaće daleko ispod hrvatskog prosjeka nisu pomogli aktualnoj Upravi Glasa, a koja je ujedno i nositelj vlasništva, Ivanu Šimiću i Marjanu Beljanu, da uspije spasiti taj slavonski dnevnik.

Tako je Glas Slavonije već godinu i pol u predstečajnoj nagodbi za iznos veći od 53 milijuna kuna, a za kupnju Osječkog lista (tvrtku koja "drži" najveći postotak dionica Glasa) nije se našao zainteresirani ulagač, odnosno strateški partner. Kroz godine se pregovaralo s pojedinim jakim slavonskim poduzetnicima, potencijalnim partnerima iz Zagreba i inozemstva, no svi su se u konačnici, suočeni s ogromnim dugovima koju tvrtke imaju, povukli.

Šeksov nećak, nakon neuspješne karijere u Zagrebu (o njegovim kontroverznim poslovnim pothvatima izvjestit ćemo u slijedećem nastavku), vraća se u Osijek i prije nešto više od godinu i pol dana postaje, po drugi puta u karijeri glavni urednik Glasa Slavonije. Divjak se iz Zagreba vratio sa zaštićenim osobnim računom koji je otvorio zbog prispjelih ovrha

Ni pod njegovim vodstvom Glas nije ostvario pozitivne pomake već dnevni tiraž svakodnevno opada,  no unatoč tomu Divjak odlučuje investirati u tvrtku. Osniva Društvo Media Solution d.o.o. za nakladništvo i usluge 8. studenog 2017. za 20.000 kuna, a indikativno je, prema podatcima s poslovnahrvatska.hr, da je sjedište njegove novoosnovane firme u Ulici Hrvatske Republike 20, a što je ujedno i adresa Glasa Slavonije?!

Također je vrlo indikativno što je Divjakova Medija Solution d.o.o. svoj jedini poslovni račun otvorila u Croatia banci koja je također pod državnom kontrolom i spada u jednu od manjih poslovnih banaka u Hrvatskoj u koju se u nekoliko zadnjih godina slijevaju na stotine milijuna kuna iz državnih javnih sustava, odnosno proračunskog novca građana.   

Divjak, čije financijsko stanje zasigurno ne može izdržati takav poslovni pothvat, doznajemo iz visoko pozicioniranih bankarskih krugova, za realizaciju transakcije nudi osiguranje preko Hrvatske poštanske banke (HPB) koja je državno vlasništvo.  Da li se netko, i tko, iza Divjaka skriva, za sada nam nije poznato.

Budući da je zakonski obvezujuća transparentnost medijskog vlasništva, uskoro bi, po realizaciji kupnje, javnost trebala doznati tko je stao iza ovako rizičnog poslovnog pothvata i tko se iza njega krije. Je li riječ o ulagačima koji investiraju u poslove visokog rizika ili je u pozadini svega neka politička interesna skupina kojoj je bitno osigurati prevladavajući utjecaj na sadržaj dnevnih novina, znat će se vrlo brzo.

Osim za djelatnike Glasa Slavonije ta je kupovina bitna i za djelatnike tvrtke Slavonski radio d.o.o. komu je vlasnička struktura sve do 2014. bila također vezana uz Glas Slavonije, da bi te godine preko noći prešla u privatno vlasništvo zaposlenika Darija Glasovca, a kojem je direktor Marijan Beljan, istovremeno dugogodišnji član uprava Glasa Slavonije.