Osječko-baranjska

PRATITE WEB STRANICU I PRIJAVITE SE

Nova pravila stipendiranja studenata na osječkom Sveučilištu

Studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji se namjeravaju prijaviti za neku od stipendija trebaju znati kako će se one dodijeljivati po novim kriterijima. Izglasane su izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora. Prvi je to rezultat zajedničke suradnje Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i prorektora za nastavu i studente Dražana Kozaka.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Jelena Grgić / STV

Za ostvariti pravo na stipendiju za izvrsnost od ove godine tražit će se polaganje svih ispita s ranijih godina studija te visok težinski prosjek ocjena umjesto dosadašnjeg aritmetičkog. Postrožavanjem uvjeta i promjenom načina bodovanja prosjeka vjeruje se da će stipendije za izvrsnost biti dodijeljene zaista najboljim studentima Sveučilišta – stoji u priopćenju Studentskog zbora.

Stipendije u socijalnoj kategoriji neće više biti ograničene uspjehom u studiranju jer je primarni cilj dodjeljivanja istih pomoći studentima koji studiraju u težim životnim uvjetima. Uz navedeno, umjesto dohotka po članu kućanstva od ove godine kao relevantan uzimati dohodak po članu obitelji.

Značajne izmjene napravljene su i u segmentu kriterija za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima. Do sada je selekcijski kriterij bio status kategoriziranog sportaša kojeg nema niti jedan student osječkog Sveučilišta čime su automatski svi bili diskvalificirani. Napravljene su korekcije kako bi aktivni i uspješni sportaši ipak imali šansu dobiti stipendiju.

„Stari pravilnik u primjeni je pokazao određene manjkavosti kojima smo pokušali doskočiti. Željeli smo da stipendije za izvrsnost budu ravnopravno raspodijeljene među studentima sastavnica, ali i da kriteriji zaista budu takvi da se nagrađuju oni najbolji. S druge strane smatrali smo da socijalna kategorija ne smije biti uvjetovana izvrsnošću, pa smo u tom smjeru mijenjali i te odredbe“ – poručio je predsjednik Studentskog zbora Stjepan Ćurčić.

S obzirom da Pravilnik u primjenu ide odmah, pozivaju se studenti da narednih dana prate web stranicu Sveučilišta i prijave se na natječaj.