Glazba

PROJEKT ''ŽENE U GLAZBI''

Koncerti u čast Dore Pejačević u Našicama, Zagrebu i Dubrovniku

Udruga za promicanje izvedbenih umjetnosti, Sve ostalo je glazba, priredila je, o 95. godišnjici smrti Dore Pejačević koncerte "Žene u glazbi", od kojih će se prvi održati 19. siječnja u Našicama, gdje je slavna hrvatska skladateljica odrastala.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Projekt "Žene u glazbi" osmislila je, propitujući ulogu skladateljica i izvođačica kroz povijest, dubrovačka pijanistica Ivana Jelača, koja će s violinisticom Đanom Kahriman na koncertu izvoditi djela Dore Pejačević te Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann i Fanny Mendelssohn.

"Kako bi se publiku upoznalo s javnim djelovanjem žena na glazbenoj sceni uz koncerte će biti postavljena i popratna izložba o životnim putovima istaknutih glazbenica čija je vrijednost bila rijetko priznata. Unatoč brojnim ograničenjima, ipak su se neke žene uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti te su bile inspiracija suvremenicima i katkad su čak predstavljale i potencijalnu prijetnju društvu", ističe se u najavi koncerata.

Nakon koncerta u glazbenoj školi Kontesa Dora u Našicama, koncert će se 19. siječnja održati u Zagrebu, u Hrvatskom povijesnom muzeju te 21. veljače u Saloči od zrcala u Dubrovniku.

Projekt se ostvaruje u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Zavičajnim muzejom Našice, Glazbenom školom Kontesa Dora i Hrvatskim povijesnim muzejom, a ulaz na koncerte je besplatan. 

Udruga Sve ostalo je glazba promiče izvedbene umjetnosti s naglaskom na klasičnu glazbu, izvođenje scenskih kolaža, glazbenih predstava i koncerata edukativnoga karaktera, koji publici nude novi pristup slušanju koncertnoga izvođenja.  

Cilj je pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako "ozbiljna" glazba s vremenom ne gubi vrijednost, značaj, kvalitetu, kao ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj.

(Hina)