Društvo

ZAPRIMILI OKO 200 TISUĆA POZIVA

20 godina Hrabrog telefona – niti jedan problem nije premal

U 20 godina koliko postoji Hrabri telefon, zaprimili su oko 200 tisuća poziva. Svaki poziv znači novi problem za neko dijete ili mladu osobu, a bez obzira koliko se on malen ili velik činio i dalje je problem. Kako bi ukazali da ne postoji nevažan problem udruga Hrabri telefon pokrenula je novu kampanju kroz koju su četiri najveća hrvatska grada oblijepili ljubičasto-crnim jumbo plakatima.

20 godina Hrabrog telefona – niti jedan problem nije premal   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Koma ocijene, strogi starci, bolan prekid, nitko me ne zove van. Neke su to od poruka koje su osvanule i u Osijeku, a upućuju na probleme s kojima se suočavaju mladi i djeca. Kada hrabri telefon zazvoni najčešće su u pitanju ozbiljni problemi poput nasilja među vršnjacima ili u obitelji, odnos s roditeljima koji se razvode, ali i nešto manje poteškoće poput problema s koncentracijom, problema u prijateljskim ili ljubavnim odnosima.

"To su najčešće problemi kada nas djeca nazovu i onda kažu oprostite ja znam da postoje druga djeca koja imaju veće probleme i ne bih želio zauzimati vašu liniju. Radi takvih nekih rečenica nama je jako važno da sva djeca čuju i znaju da zaista nema premalog problema radi kojeg se može nazvati Hrabri telefon kao niti prevelikog. Doista nam je važno i želimo vas čuti. Želimo čuti svaki problem s jedne strane, a s druge strane nam je važno da se o problemima razgovara. Ako pričamo o njima onda možda možemo nekako ih i riješiti", kaže predsjednica udruge "Hrabri telefon" Hana Hrpka.

A ponekad nije lako niti govoriti o svom problemu, pa se stručnjake iz udruge Hrabri telefon može kontaktirati na različite načine, pismeno i putem interneta.

"Mogu nam se obratiti putem e-maila [email protected] putem chata, putem naše web stranice, facebook stranice i foruma. Zašto ovo naglašava? Zato što je djeci i mladima nekako sve češće koriste upravo ove digitalne medije da bi nam se obratili za pomoć i podršku. Izgleda da im pogoduje ovaj način dopisivanja jer je njima prirodan. Danas se mladi sve više dopisuju u komunikaciji, a s druge strane daje i još jedan dodatan stupanj anonimnosti u komunikaciji", dodaje Hrpka.

Bez obzira na sve digitalne prednosti Hrabri telefon će zvoniti i dalje jer ima besplatan i anoniman broj. 116-111 je broj za djecu, a 0800-0800 je hrabri telefon za roditelje.