Osječko-baranjska

SVE(MOGUĆE) KOMBINACIJE

Nova ''zagrebačka'' koalicija preuzima vlast u osječkom Gradskom vijeću!? HDZ pred odlukom o ulasku u vlast

Politički kuloari već mjesecima bruje o preslagivanju snaga unutar osječkog gradskoga vijeća. Vladajuća većina je sastavljena od četiri parlamentarna kluba. Klub SDP-a broji šest svojih vijećnika, klub HNS-ANU također šest članova (pet HNS-ovaca i jedan iz Aktivnih i nezavisnih umirovljenika), dok MOST participira s pet vijećnika. Po novome, nedavnom aktivacijom Vulinovog izvornog mandata i klub nezavisnih sada broji tri člana od kada je Dragan Vulin izgurao Filipa Glavaša iz osječkog predstavničkog tijela. Dakle, ukupno 20 vijećnika od 37, što je dva više od potrebne većine

Gradsko vijeće   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu/I.T.

Mnogobrojne kombinacije mnogobrojnih interesa. HDZ kao najveća oporbena snaga u gradu je okosnica promjene u vijeću

U političkom Osijeku smo navikli na visoku dinamiku promjena neprirodnih političkih savezništva, stoga se i u ovom sazivu s puno ''malih'' klubova špekulira o novome odnosu snaga. HDZ još od 2005. godine i pojave HDSSB-a nije obnašao vlastu u županiji (u gradu nikada), pa očekivano sa svojih respektabilnih 10 mandata, ali i puno ''gladnih usta'' iz stranke očekuje participaciju u vladajućem kolaču. U posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko političkih momenata koji stvaraju pretpostavke, ali i objektivnu žudnju pojedinih političkih kružoka za participacijom u vlasti. Prema neslužbenim informacijama, HDZ kao daleko najveća oporbena snaga u gradu je okosnica nadolazeće promjene u vijeću.

Prvi moment promjene političkih odnosa se može protumačiti kroz prizmu nacionalne koalicije HDZ-a i HNS-a koja je preslikana, točnije nametnuta u županiji usprkos komotnoj HDZ-ovoj većini. Štoviše, HNS-ovci su već sada zaplijenili značajan dio profitabilnih funkcija županijskom HDZ-u, pa dio HDZ-ovaca očekuje kompenzaciju u gradu.

 

Tko će poentirati na obećanim projektima iz Vlade RH? Lokalni HDZ, lokalni HNS ili gradonačelnik Vrkić. U ponedjeljak na sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a pokreće se ''osječko pitanje''

Slijedeća okolnost potencijalnog preslagivanja također dolazi iz Zagreba. Dio Vladinih projekata za Osijek obećanih na svečanoj sjednici vlade povodom dana grada donosi političke poene lokalnoj opciji koja bi ih prezentirala kao svoje zasluge. Gradski HDZ, ako ostane ''trunuti'' u oporbi zasigurno neće politički kapitalizirati državne investicije iz ''svoje'' Vlade, već bi marketinško vrhnje pobrao gradski HNS i sam gradonačelnik Vrkić čime bi si osigurali realni promidžbeni kapital za slijedeće lokalne izbore. 

U ponedjeljak je sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a (predsjedništvo stranke plus svi županijski predsjednici) gdje će se prema našim informacijama pokrenuti pitanje pozicije HDZ-a u Osijeku. U velikoj, gotovo i patrijahalnoj stranci poput HDZ-a ovakav potez se ne može povući bez koordinacije sa centralom. Sa svojih deset mandata mogu računati i na tri glasa nezavisnog kluba unatoč tome što se formalno nisu uspjeli učlaniti u HDZ. Aktivacija Vulinovog mandata koincidira s ovim špekulacijama, pa HDZ sa HNS-ovih šest, zajednički mogu formirati većinu čime bi MOST i SDP ispali iz sedla. Ova kombinacija odgovara i nacionalnom HDZ-u, jer mjesecima rade na demontaži MOST-a na svim razinama.


Unatoč slatkim brigama gradonačelnik Vrkić se nalazi u neobranom grožđu, ali je ''pragmatično'' spreman na promjene!?

Iako na prvi pogled izgleda da gradonačelnika brinu slatke brige, njegov položaj je interesantan, čak i kompleksan. Ako se ponovo želi kandidirati, a na nekoliko intimnijih političkih druženja dao je do znanja da ima takvu ambiciju, što nije nerealno, jer je ipak vitalan i operativan. Također, krasi ga osobina tzv. pragmatičnosti, odnosno nultog prioriteta vlastitih političkih ambicija što je i nedavno pokazao izigravši Antu Đapića iz novooformljene koalicije. Podsjetimo, Đapić je bio pune četiri godine Vrkićev gromobran i tampon zona za sve prljave napade iz oporbe, štoviše i u predizbornoj kampanji se na korist svoje štete žrtvovao i ponekad ponašao kao Vrkićev odvjetnik. Također, bio mu je i spona sa medijskim i financijskim lobijem Željka Biloša, i unatoč svemu je ''pragmatično'' odbačen iz svih koalicijskih kombinacija, a isto tako bi mogli završiti i trenutačni partneri. Međutim, ako se uzme u obzir ambicija gradonačelnika Vrkića za još jednim mandatom, tada on ima interes zadržati socijaldemokrate zbog njihovog brenda u protuvrijednosti nekih 15-ak % zacementiranog biračkog tijela, ali i dogradonačelnika Borisa Piližotu koji nastoji izgraditi SDP-ovu kadrovsku odnosno kapilarnu infrastrukturu u gradu. Ipak, ako gradonačelnik želi značajniju realizaciju vladinih projekata, potreban mu je HDZ.  

 

HNS želi od SDP-a preuzeti primat lijevo od centra. Đapić i Lovoković zajednički kreću u pregovore s kapitalom od četiri mandata

Također, HNS u gradu Osijeku želi od SDP-a preuzeti primat na lijevome centru sa ambicioznom Žanom Gamoš. Osim što dogradonačelnica Gamoš uživa kredibilitet u nacionalnom HNS-u Ivana Vrdoljaka preko kojeg direktno konzumira dio nacionalne vlasti, ista ima određeno zaleđe i u galopirajućem posavskom lobiju. Širem čitateljstvu manje je poznata tiha poduzetnička i politička ekspanzija Posavljaka posljednjih godina. Štoviše, taj lobi svoje je djelovanje čak i formalizirao kroz udrugu Prsten, svojevrsnu ložu utjecajnih hrvata iz BiH. Agromagnat Marko Pipunić, Pavo i Zvonko Zubak, Zvonko Biljecki, saborski zastupnici Drago Prgomet, Jure Martinović, Ivan Lovrinović samo su neka od mnogobrojnih značajnih imena. 

 

Nadalje, u moru svih ovih kombinacija i klub vijećnika DESNO i nezavisne Danijele Lovoković koji broji četiri člana, također je u ovoj priči. Anto Đapić je njihov ovlašteni pregovarač s respektabilnim pregovaračkim kapitalom. U slučaju preuzimanja većine od devetnaest vijećnika HDZ-a i HNS-a, ovih četvero bi bilo  garancija stabilne većine u smislu da niti jedan partner novooformljene većine ne bi mogao ucjenjivati gradonačelnika.  


Slabašna osječka politika se kreira u Zagrebu?

Naime, prema informacijama iz Zagreba kao i iz županijskog HDZ-a, mogućnost promjene odnosa snaga u Osijeku je u pripremnoj fazi realizacije i konzultacija lokalnog HDZ-a sa Zagrebom, stoga bi zasada sjednica GV-a u srijedu trebala proći bez ikakvih nesuglasica. 

Hoće li se uspjeti uspostaviti koalicija HDZ(plus nezavisni)-HNS-DESNO-Lovoković ovisi o mnogobrojnim elementima kako iznutra, a pretežito izvana što dovoljno govori o slabosti današnje deficitarne osječke politike. Puno interesa donosi i mnogobrojne kombinacije sa raznim ''spoljnim'' uporištima svake od nabrojanih opcija, ali sigurno je da se iz osječkog političkog lonca mogu očekivati i nemoguće kombinacije svakog sa svakim.