Gospodarstvo

"BB+ UZ STABILNE IZGLEDE"

Fitch povećao rejting Hrvatske

Rejting agencija Fitch podigla je rejting Hrvatske na ‘BB+‘ uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija. To je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

Ilustracija   FOTO:Pixa Bay
Piše: Media Servis

Analitičari Fitcha istaknuli su da je gospodarski rast u 2017. godini ostao na 3 posto, jer je Hrvatska imala koristi od snažne ciklične pozicije, povećanog povlačenja novca iz EU fondova, snažne turističke sezone i porezne reforme. Također, istaknuli su i poboljšanje javnih financija, pri čemu je u 2017. zabilježen prvi suficit opće države. Od tri vodeće rejting agencije, sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody‘s dva stupnja ispod, pri čemu S&P drži izglede pozitivnima, što znači da je potreban samo jedan korak prema povećanju i samog rejtinga, a Moody‘s stabilnima. Povećanje kreditnog rejtinga ohrabrujuće je za hrvatsko gospodarstvo i nastavak reformi, komentirao je premijer Plenković.

"Mislim da ovih prvih desetak dana nove godine, nakon suficita opće konsolidirane države, sada i ova vijest je ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo i za nas u Vladi da nastavimo sa procesom reformi", rekao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako mu je posebno drago što su analitičari Fitcha apostrofirali poreznu reformu.

"Sjajna vijest, nakon dugo vremena popravljanje kreditnog rejtinga uz stabilne izglede. Znači da smo i na taj način na onome putu kojim smo si zacrtali, a to je čim prije vraćanje u investicijski rejting. Prepoznati su svi i napori i rezultati gospodarstva, spomenuta je i dobra turistička sezona. Meni je naravno posebno drago što su apostrofirali uspješnu poreznu reformu, situaciju u javnim financijama koja je sigurno jako puno tome doprinijela", rekao je ministar Marić.