Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

''To vam je tako u braku''

Dužnost je svakog branitelja, građanina ove zemlje ukazivati, kritizirati, prosvjedovati...

Alojz Tomašević   FOTO:Screenshot N1
Piše: Antonija Tomasović / STV

Proteklog tjedna jedna od glavnih tema u Hrvatskoj bila je Savudrijska uvala.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker početkom tjedna je izjavio da granični spor Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje nego da utječe na cijelu Europsku uniju te da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle.

Slovenski pak predsjednik Borut Pahor ustvrdio je da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu, te da je ono riješeno arbitražnom presudom. Kazao je Pahor i kako se ovdje radi o provedbi potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

A i jedan i drugi ovdje su čini se zaboravili, zašto i s punim pravom Hrvatska ne želi ispoštovati arbitražni sporazum. Zanima nas samo kako bi tek reagirali da smo mi nešto slično učinili Slovencima.

Proteklog tjedna Petar Janjić Tromblon, koji je Vladi dao ultimatum da riješi problem granice sa Slovenijom u Savudrijskoj vali ili će on tamo doći s konvojem od stotinu brodica, odustao je i od kasnije najavljene regate mira koja je trebala biti 3. veljače. 

"Dugih 26 godina od početka Domovinskog rata, doživljavam, na žalost, konstantna razočarenja, ne samo u sve Vlade RH do sada, već na žalost i u moje suborce i ljude koji bi trebali čuvati svoju Domovinu. Kako je moguće da ljudi ne razumiju ili ne žele razumjeti, da su moje namjere iskrene i časne, usmjerene na zaštitu hrvatskog državnog teritorija" -  napisao je Tromblon te uz ostalo zapitao: "Zar smo ratovali da bi mirno gledali uništenje napaćene nam zemlje, a na štetu hrvatskog čovjeka i političku predaju hrvatskog teritorija te ponižavanja svih poginulih i nestalih dragovoljaca i civila. Dužnost je svakog branitelja, svakog građanina ove zemlje ukazivati, kritizirati, prosvjedovati, protiv svega onoga što nije dobro za Hrvatsku."

Šutite i trpite

No, tema koja je zasjenila sve ono što se u Hrvatskoj događalo svakako je slučaj nasilja u obitelji još uvijek župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića, a koji je ovoga tjedna izbačen iz HDZ-a.

Podsjećamo, supruga ga je prijavila za nasilje u obitelji, nakon čega je protiv njega podignuta i optužnica, a u međuvremenu, odmah nakon što je Tomašević izbačen iz HDZ-a žena je povukla sve optužbe protiv njega.

I krenula su nagađanja zašto je to učinila, a cijeli slučaj komentirala je i ministrica obitelji Nada Murganić koja je kazala:

"To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila" - i tek to izazvalo je lavinu komentara.

Mnogi su osudili izjavu ministrice, jer uistinu je šokantno jer prije svega ovakva izjava može se protumačiti i na način da u braku dobiješ i pokoji šamar i onda oprostiš mužu.

Što je prava istina i što se događalo u četiri zida znaju zasigurno samo Tomašević i njegova supruga, ali je prestrašno da u zemlji u kojoj se pozivamo na demokraciju, socijalnu osjetljivost i kršćanstvo nešto ovako može proći bez puno značajnije osude kako institucija tako i javnosti.

Jer do sada vidjeli smo već previše slučajeva u kojima su žene povlačile prijave, vraćale se zlostavljačima i trpjele nasilje samo zato što nisu dobile primjerenu podršku.

Najgore od svega je što će ovaj slučaj zasigurno biti brzo zaboravljen, Maru i dalje mnogi osuđivati, a Tomašević bar za sada ostati župan, uvjeren kako baš ništa nije zgriješio. 

A nikako ne bi smjelo biti tako, već bi nas sve trebala osvijestiti i pozvati na hitno djelovanje poruka Mare Tomašević pretučenim ženama: šutite i trpite.

Milijun eura za spas od zatvora

A proteklog tjedna Luka Modrić kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i nogometaš Real Madrida, prema pisanju španjolskog El Munda, priznao je krivnju u slučaju utaje poreza u Španjolskoj te uplatio  gotovo milijun eura kako bi izbjegao zatvor.

Inače Modrića je španjolsko državno odvjetništvo optužilo da je za 870.728 eura prevario poreznu upravu, a policija sumnja da ima otvoren račun i u poreznoj oazi na otoku Man.

Kako još pišu španjolske novine nagodba je navodno stopirana jer dok god traje istraga na otoku Manu. Tek kada britanske vlasti dovrše svoju istragu i obave razgovor sa sucem, razgovor o nagodbi može biti aktualiziran.

I eto, sada bi valjda svi trebali biti sretni što Modrić bar za sada neće u zatvor, jer većina medija je upravo u tom tonu i izvijestila, eto jadan i priznao je krivnju, bez jedne riječi osude. I ništa novo i ništa ne iznenađujuće jer već smo navikli da bogati i poznati mogu puno toga što običan puk ne može ni sanjati. A mi se samo pitamo koliko bi se primjerice teško bolesne hrvatske dječice moglo izliječiti za 870 tisuća eura.

300 tisuća blokiranih u začaranom krugu

A doznali smo proteklog  tjedna i da novi Ovršni zakon neće biti usvojen ni ove godine. Što sigurno nimalo neće razveseliti sve one u blokadi, kojih  nažalost nije malo. Naime, od 2014. godine do danas u neprekinutoj blokadi je 300.000 kućanstava u Hrvatskoj, kojima je dug na početku iznosio 6 milijardi kuna, prisilno su im naplaćene 32 milijarde, a dužni su još 43 milijarde, dok im dug i dalje raste.

U Ministarstvu pravosuđa pravdaju se s tim da donošenje nacrta novog zakona nije jednostavan proces koji se može donijeti u relativnom kratkom roku, te da zato planom zakonodavnih aktivnosti Ministarstva pravosuđa za 2018. godinu nije planirano donošenje novog Ovršnog zakona.

I tako će nažalost oni u blokadi vrlo vjerojatno to i ostati za sada bez puno mogućnosti da se izvuku iz duga, a koji kod većine raste, jer kamete su visoke i rijetko tko i uspije krenuti u plaćanje samog duga, već godinama plaćaju samo kamate. Kredit ne mogu dići kako bi otplatili dug jer su u pravilu na crnoj listi banaka i tako se vrte u začaranom krugu iz kojeg je gotovo nemoguće izaći. 

I za njih nema rješenje. No, važno da ga ima za one koji imaju, a ne žele plaćati jer je do sada pokazala hrvatska praksa za njih se uvijek nađe neko rješenje.

Zbogom kolege!
 
Proteklog tjedna ostali smo i bez dva novinara.

Nakon teške bolesti umro je novinar Predrag Lucić, koji je bio jedan od osnivača  Feral Tribunea, a radio je kao ratni reporter, novinar-terenac, kolumnist, redatelj i književnik. A u 42. godini preminuo je i naš kolega i urednik osječkog Gradskog radija Janko Rončević. Na Gradskom radiju bio je  2006. do 2015. godine, a od ožujka 2016. godine ponovno je u stalnoj ekipi Soundset mreže. Bio je i urednik i voditelj emisije posvećene osobama s invaliditetom - “Ja to mogu”, te Dnevnika i osječkih reportera. 

Počivali u miru!