Razno

NOVO ISTRAŽIVANJE

Vitamin D i kalcij kod starijih ne smanjuje rizik prijeloma

Starije osobe koje uzimaju vitamin D i kalcij nemaju manji rizik od prijeloma kuka ili neke druge kosti od vršnjaka koji ne uzimaju te preparate, pokazalo je novo istraživanje.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Kineski znanstvenici su analizirali podatke iz prethodnih istraživanja koja su obuhvatila ukupno 51.000 osoba starijih od 50 godina koje su živjele u svojim domovima.

Utvrdili su da nema razlike u riziku od prijeloma među skupinama koje nisu uzimale nikakve preparate, uzimale su placebo tablete ili su stvarno uzimale vitamin D i kalcij, u kombinaciji ili samo jedan od tih preparata.

“Vrijeme je da starije osobe koje žive u svojim domovima prestanu uzimati kalcij i vitamin D”, kazao je voditelj istraživanja dr. Jia-Guo Zhao, istraživač u odjelu za ortopedsku kirurgiju bolnice Tianjin u Kini.

Vitamin D pomaže tijelu da iskoristi kalcij kao potporu zdravlju kostiju i mnoge starije osobe savjetuje se da uzimaju neki od tih dodataka. Dnevna preporučena doza vitamina D je 600 IU ili 800 IU za starije od 70.

“Preporuke treba promijeniti”, kazao je  Zhao. “Smatramo da su poboljšanje načina života, dovoljno vježbanja i dovoljno sunčeve svjetlosti te prilagođena prehrana važniji od uzimanja tih dodataka prehrani”.

Starije osobe mogu dobiti dovoljno vitamina D boravkom na otvorenom i mogu smanjiti rizika od padova i prijeloma, održavanjem zdrave težine i vježbanjem čiji je cilj poboljšati održavanje ravnoteže i koordinacija.

Uzimanje previše vitamina D - više od 1000 IU dovodi do rizika težih nuspojava posebice u kombinaciji s kalcijem. Neka ranija istraživanja to su dovodila u vezu s većim rizikom od padova, prijeloma, bubrežnih kamenaca, nekih vrsta karcinoma i prijevremene smrti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA.