Republika TV

ŽIVE JASLICE

U Tenji za Badnjak oživljen drevni Betlehem

Na jedan dan Badnjaka osječko prigradsko naselje Tenja pretvorilo se u Betlehem. Naime, u dvorištu župne crkve Svete Ane prikazane su žive jaslice, no ne samo jaslice, jer na 400 metara četvornih prostora oživljen je čitav jedan dio grada Betlehema kakav je bio prije 2000 godina.

Piše: Dino Perković / STV

Kako je u danima isusova rođenja izgledao Betlehem mogli su na Badnjak u dvije predstave uz svjetlost baklji vidjeti stanovnici Tenje i njihovi gosti. Pedesetak glumaca, uglavnom mladih prikazali su dolazak Marije i Josipa u grad, rođenje Isusa Krista, posjet tri mudraca i sve druge detalje isusova rođenja, ali i kako je izgledao život u Betlehemu prije dvije tisuće godina.

Posjetiteljima tenjskog Betlehema život u Isusovo vrijeme u svetoj zemlji dočarale su i žive životinje - magarci, konji, koze, ovce, kokoši, zečevi i svinje Tenjski Betlehem izgradili su od drvne građe, kore i ostataka kukuruza tijekom proteklih tjedana članovi inicijative za izgradnju Betlehema. Nastao je tako čitav mali grad s bunarom, pivnicom, kućama, hramom, kovačnicom, te naravno štalicom. 

U organizaciju živih jaslica uključili su se i brojni građani Tenje, Osijeka i drugih naselja koji su donirali svoj trud, vrijeme, ali i materijal te staru odjeću koja je poslužila za kostime.