Vukovarsko-srijemska

PRIMOPREDAJA KRAJEM SIJEČNJA

Splićani daruju Vukovaru 5.000 knjiga

Oko 5.000 knjiga koje su na poticaj splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika (DHK) Splićani prikupili i darovali Vukovaru u četvrtak je kamionom Ministarstva obrane iz Splita otišlo u Vukovar.

Ispred prostorija Hvidre vojni kamion odvezao je u Vukovar 3000 knjiga koje su prikupljene u Splitu u akciji Hvidre za Gradsku knjižnicu Vukovar   FOTO:Vladimir Dugandzic / CROPIX
Piše: HINA

 "Tom donacijom želimo još jednom izraziti privrženost Splita gradu Vukovaru i žrtvi koju je podnio u Domovinskom ratu", rekao je predsjednik splitskog ogranak DHK-a Siniša Vuković na ispraćaju vojnog kamiona kojim su knjige odvezene u Vukovar.

Službena primopredaja oko 5.000 knjiga bit će krajem siječnja kada će biti upriličena i posebna manifestacija.

"Akciju prikupljanja knjiga organizirali smo tijekom Mjeseca hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenog, a Splićani su se pokazali kao vrlo darežljivi donoseći knjige različitog profila i žanra, od enciklopedija do beletristike. Poslušali su naš apel da se ne donose knjige koje nekomu smetaju nego da se donesu knjige za koje se zna da će nekome koristiti," napomenuo je Vuković te zahvalio splitskoj HVIDR-i koja je u svojim prostorijama uskladištila prikupljene knjige do odlaska u Vukovar.

U akciji darivanja knjiga Vukovaru sudjelovali su i svi splitski nakladnici te druge ustanove: muzeji, vrtići i škole, a 'logistička potpora' je bila Gradska knjižnica "Marko Marulić."

Ivana Salvador iz splitske Gradske knjižnice istaknula je kako su sve knjige očuvane, a nada se da će Slavonci biti njima zadovoljni.

"Vjerujem kako će Slavonci biti zadovoljni knjigama koje im poklanja Split," poručila je Salvador.

Dio knjiga bit će raspoređen i u knjižnice u okolici Vukovara.

(Hina)