Osječko-baranjska

JAVNOST ZGROŽENA, TRAŽI SE SMJENA RAVNATELJICE

''Muzej Likovne umjetnosti Osijek za advent građanima Osijeka 2017. poklonio ''Pičkin dim''''

"Muzej Likovne umjetnosti Osijek za advent građanima Osijeka 2017. Poklonio Pičkin dim", stoji među ostalim u naslovu dopisa, odnosno otvorenog pisma kojeg je osječki arhitekt Tomislav Prgomet uputio Ministarstvu kulture, ministrici kulture dr. sc. Nini Obuljen Koržinek, te redakcijama medija. Prgomet, među ostalim, traži smjenu ravnateljice Muzeja likovnih umjetnosti Osijek Jasminke Mesarić i tri kustosa Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Također, građanima je ponudio dvije inicijative.

''Pičkin dim''   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

U otvorenom pismu, uz ostalo, stoji kako je Mesarić Jasminka, ravnateljica Muzeja Likovne umjetnosti Osijek na advent građanima Osijeka 2017. poklonila ''Pičkin dim'', lijepo izložen lijevo odmah do ulaza u prvu izložbenu dvoranu. "Piše doslovno Pičkin dim 40x60 ink jet print 2010."

Riječ je, inače, o izložbi "10 godina fotografije na UAOS-u" koja je otvorena u petak, 1. prosinca 2017.

U svom dopisu arhitekt Prgomet dalje navodi:

"Pazi se da za Božić, neki zalutali Osječanin slučajno ne bi promašio što mu to Jasminka poručuje za kršćanski blagdan, ne treba biti puno pametan pa zaključiti da Mesarić Božić i događanja oko njega su doslovno Pičkin dim 40x60 i ni milimetar više ni centimetar manje. To je stara beogradska škola s lepom ćiriličnom diplomom koju ista posjeduje i koja nam zbori da i 2017 svi ste vi nama i advent..."

Osječani su za advent 1991. Pa 1992. Pa 1993. (I tako dalje) "Jeli govna" po podrumima, a za Božić bila je fešta, ono light show "diđej" JNA pa malo pusti pet šest granata iz minobacača. Sad baš to "Jeli govna" izloženo je u sobi pred izlaz ili iza pulta čuvara izložbe. Mesarić Jasminka ravnateljica Muzeja Likovne umjetnosti trudi se da upriliči izložbu u duhu Adventa i primjereno Božiću tako na toj epohalnoj fotografiji neka gospodična na wc školjkici jede govna. Taj rad i druge amaterske fotografije ispod amaterske razine, izabrao je kustos Vlastimir Kusik."

"Ovo se moglo izložiti prije ili poslije Božića a ne na sam Božić i Advent vidi se da je namjerno" - stoji uz ostalo u Prgometovu dopisu, a u kojem zamoljava Ministarstvo kulture RH da se očituje o navedenome i traži smjenu ravnateljice i tri kustosa koji su zaslužni za ovakvo vrijeđanje neke religije koja sada slavi advent.

Osim arhitekta Prgometa, reagirali su i drugi nezadovoljni građani. Tako je jedan čitatelj portala Kamenjar.com napisao: 

"Zar je moguće da u vrijeme ljubavi i mira i iščekivanja Božića muzej nudi ovakvu vrstu izložbe. Zar je ovo umjetnost? pitam se. U Slavoniji etiketiranoj iseljeništvom mladih Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku novac poreznih obveznika troši na pornografiju" te zaključuje:

"Sad sam posjetio muzej i više nikada u životu. Ovo je sramota za jedan muzej kojeg posjećuju građani svih uzrasta a posebice djeca."


Uz dopis, arhitekt Prgomet nudi građanima i dvije peticije, odnosno incijative.

Prva je da se ova izložba u MLU samo zamijeni primjerenijom koja ne vrijeđa advent i Božić svojim radovima u Osijeku 2017., kao i da se zamijene odgovorni u MLU radi navedenog.

Također, pokrenuo je inicijativu da se tijekom Adventa u Osijeku ukone bina i prodavački kiosci ispred Konkatedrale sve do tramvajskih tračnica, te da se prostor oslobodi buke tako da se svete mise mogu vršiti u miru kako i pristoji za "Tihu noć, svetu noć!"

Za komentar smo, želeći čuti i njihovu stranu priče, upitali sam Muzej likovnih umjetnosti, odnosno ravnateljicu Jasminku Mesarić, no do okončanja ovog teksta nismo ga dobili.