Ostalo

APEL NASTAVNICIMA

Divjak: Problem teških torbi simbol je zastarjelog školstva koje treba promjenu

Nakon sto je MS pokrenuo priču o teškim torbama, a ministrica znanosti i obrazovalja Blaženka Divjak dala preporuke ravnateljima osnovnih i srednjiš skola, uslijedila je poruka ministrice u redovnom biltenu za sve obrazovne djelatnike u sustavu.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

"Djeca na žalost redovito imaju zdravstvenih problema zbog teških torbi pa vas još jednom molim, kao učitelje koji mogu autonomno i stručno prosuđivati, da prema mogućnostima koje imate na terenu pokušate maksimalno utjecati na rješavanje simbola zastarjelog školstva koje traži promjenu. Organizirajte nastavu i dajte jasne upute učenicima što treba, a što ne treba biti u školskoj torbi za svaki dan" apelirala je Divjak.

Prenosimo bilten u cijelosti. "Jedan od prvih problema s kojima sam se suočila pri dolasku na ovu funkciju je svima dobro poznat problem težine školskih torbi. Djeca na žalost redovito imaju zdravstvenih problema zbog teških torbi pa vas još jednom molim, kao učitelje koji mogu autonomno i stručno prosuđivati, da prema mogućnostima koje imate na terenu pokušate maksimalno utjecati na rješavanje simbola zastarjelog školstva koje traži promjenu. Organizirajte nastavu i dajte jasne upute učenicima što treba, a što ne treba biti u školskoj torbi za svaki dan. Osim što će iduće godine u pilot-projektu kurikularne reforme biti testirano i korištenje digitalnih obrazovnih sadržaja, ono što mi radimo s CARNetom u sklopu nacionalnoga pilot- projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ je razvijanje digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS) za učenike i učitelje STEM predmeta (kemija, biologija, fizika i matematika) u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola. Novi materijali odlično se nadopunjuju u postojeće DOS-ove i e-lektire koji se nalaze na Edutoriju i vjerujemo da sinergija organizacijske autonomije učitelja i poticaja od Ministarstva može biti ključna u rješavanju problema s kojim se roditelji i djeca svakog dana susreću. Što se tiče zakonskih aktivnosti Ministarstva, javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju završena je 3. 12. 2017. i dobiveno je oko 1.500 komentara, što jasno pokazuje veliki interes za reformske procese mog tima. Zahvaljujem svima vama koji ste sudjelovali u javnoj raspravi. Izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, koji će prvi put omogućiti reformu strukovnog obrazovanja i stvoriti priliku za osnivanje centara kompetentnosti te omogućiti povlačenje ogromnih sredstava iz EU fondova iduće godine, gotove su i nalaze se u proceduri Vlade. Centri kompetentnosti će osigurati mogućnosti obrazovanja i stjecanja kompetencija i vještina uz partnerstvo s obrazovnim, gospodarskim i civilnim sektorom primarno na regionalnoj razini, ali i uz međunarodnu suradnju sa sličnim centrima u Europskoj uniji. U trećoj cjelini e-biltena opisujemo status kurikularne reforme. Nakon javne rasprave, sva 52 dokumenta su završena i u ovom trenutku se prevode i pripremaju za međunarodne recenzije. Nakon recenzija, dokumenti će se doraditi, a zatim početkom 2018. godine prelazimo na najvažniji reformski proces - edukaciju edukatora. Očekujte i poziv školama za sudjelovanje u eksperimentalnome izvođenju kurikularne reforme u školskoj godini 2018./2019."