Osječko-baranjska

OKRUGLI STOL U OSIJEKU

Obrazovanje + radno iskustvo = lakše zapošljavanje

Poslodavci su iznijeli svoje probleme, a na Hrvatskom Zavodu za zapošljavanje je sada pripremiti točnije planove obrazovanja na osječkom području kako bi nezaposlene osobe postale kompetentnije i samim time lakše zapošljive. Rezultat je to okruglog stola nazvanog "Razvoj digitalnih vještina i IT sektora u lokalnom gospodarstvu" koji je okupio brojne poslodavce, poglavito iz osječkog rastućeg IT sektora.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Marin Ćurić / STV

Hrvatski zavod za zapošljavanje doveo je neke od najpoznatijih IT i drugih poslodavaca kako bi im predstavio svoje aktivne mjere osposobljavanja nezaposlenih. Ujedno su poslodavcima predstavili što oni od Zavoda mogu dobiti u vidu poticaja kako bi sami osposobljavali osobe na radnom mjestu.

"Ili ICT sektor koji treba nezaposlene osobe, programere koji će im doći i odmah krenuti sa osposobljavanjem u svijet rada gdje mogu polučiti nakon 6 mjeseci da budu zadržani u radnom odnosu i da mogu konkurirati kolegama u samoj firmi, a s time i na tržištu rada njihova firma", kaže predstojnik Regionalnog ureda HZZ Osijek Anto Barukčić.

Do danas je u osposobljavanje kroz različite programe uključeno 1350 osoba, a do kraja ove godine planira se uključiti dodatnih 600 osoba i to osposobljavanje u IT sektoru – dodao je Barukčić. Među poslodavcima je provedena anketa koja je pokazala što je njihov najveći problem kod pronalaska kadrova.

"Ono što poslodavci ističu uz kompetenciju ne samo za ICT sektor, je praktični dio nastave koje bez obzira na zanimanje bilo studenti ili strukovno zanimanje – nema", kaže Ivan Sarić iz Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca Osijek.

Osposobljavanje na radnom mjestu donosi 15 tisuća kuna po osobi, a ono traje do 6 mjeseci. Uvjet je da poslodavaca posluje pozitivno, da je uveo nove tehnologije i da će na osnovu tog osposobljavanja sačuvati radna mjesta. Provodi se u prvom redu za proizvodna zanimanja, poput osposobljavanja na CNC strojevima, ali i za ICT sektor.