EU

MERKEL SVE SLABIJA

Raspad pregovora o koaliciji u Njemačkoj, građani ponovno na birališta?

U Njemačkoj su sinoć nakon četiri tjedna, propali pregovori o formiranju koalicije nakon povlačenja FDP-a ( Slobodnih demokrata) iz pregovora. Dok se kancelarki smiješi silazak s vlasti nakon 12 godina, predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvao je stranke da se ipak probaju dogovoriti.

Angela Merkel   FOTO:Facebook
Piše: Media Servis

Sinoć prije ponoći urušili su se pregovori o formiranju vladajuće koalicije u Njemačkoj između CDU-a (Kršćansko-demokratska unija) i CSU-a ( bavarska Kršćansko-socijalna unija) sa Zelenima i tržišno orjentiranim liberalima FDP-om (Slobodni demokrati), koji su istupili iz pregovora. Lider FDP- a Christian Lindner rekao je da je nedostajalo zajedničke ideje, ali i povjerenja.

"Bili smo prisiljenim odbaciti naše principe i sve što za što smo se borili posljednjih godina. Nećemo iznevjeriti naše birače stajući iza politika u koje nismo uvjereni. Bolje, ne vladati,nego vladati loše. Doviđenja"Lindner je rekao da je njegova stranka istupila nakon što su preispitivani već postignuti dogovori. Kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje prekidom pregovora i rekla da su sve pokušali da pregovori uspiju.

"Ovo je dan dubokog osvrta na to kako nastaviti dalje u Njemačkoj. Želim reći da ću kao kancelarka sve učiniti kako bi osigurala da se u teškim tjednima koji dolaze zemljom dobro upravlja."Merkel bi mogla pokušati oformiti manjinsku vladu sa bilo Zelenima ili FDP-om, ali to nije izgledno, a i SPD je odbacio mogućnost koalicije sa donedavnim partnerom. Kada se iscrpe sve opcije predsjednik Steinmeier bi mogao raspustiti parlament, ali do toga još predstoji komplicirana procedura s glasovanjem o Merkel kao prijelaznoj kancelarki. Inače, najveći prijepor u pregovorima bilo je pitanje migracija, a CDU,CSU i FDP natjecali su se u zauzimanju čvršćeg stava u strahu od rasta AFD-a.Inače kancelarka Merkel o propasti pregovora obavijestila je predsjednika Steimeira, koji je pozvao stranke da još jednom razmisle mogu li stvoriti funkcionirajuću parlamentarnu većinu.