Vukovarsko-srijemska

ŽRTVA BOROVO NASELJA ZA DOMOVINU

26 godina od stradanja u Borovu i Nadinu

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se prisjećanjem na stradanje u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. Obilježava se i 26. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Nadinu.

Komemoracija u Borovu   FOTO:Vlado Kos / Cropix
Piše: Media Servis

Komemorativnim skupom pod sloganom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu", pred ostacima zgrade vukovarskog Borovo commerca, gdje se 1991. godine nalazilo sklonište i pričuvna bolnica, počelo je obilježavanje stradanja Borovog naselja. U Koloni sjećanja sudionici su se zaputili do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje misu zadušnicu predvodi provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak.

"Nešto nas u ovim danima čini duboko bližima jedni drugima u ovim danima sjećanja želimo se zaustaviti u molitvi i pred Bogom i u njemu tražiti smisao i onu luku prema kojoj su otplovili naši pokojnici i luku spasa i smisla koji tražimo u ovim rijetkima trenutcima", rekao je Vrdoljak. Na sam dan okupacije prije 26 godina u Borovu naselju ubijena 51 osoba, a iz podruma Borovo commerca, u kojem je bilo oko 800 ranjenika, njih 115 je odvedeno je u nepoznato i ubijeno. Sudbina 63 hrvatska branitelja i civila do danas je nepoznata. U Borovu naselju koje je u velikosrpskoj agresiji gotovo potpuno uništeno poginulo je 176 branitelja i civila. U trenucima pada Vukovara ta je gradska četvrt bila tjednima odsječena od ostatka grada. Hrvatska se danas prisjeća još jedne jedne tragedije. Prije 26. godina samo dan nakon što su počinili ratni zločin nad civilima u Škabrnji, postrojbe JNA i pobunjenih Srba nastavile su pohod prema susjednom Nadinu u kojem je je ubijeno 14 civila. Ostali su protjerani, a selo je spaljeno i opljačkano.