Osječko-baranjska

''MI NE ZABORAVLJAMO''

Hodočašću od Osijeka do Vukovara priključit će se 400 srednjoškolaca

14. godinu za redom velikoj koloni sjećanja u Vukovaru priključit će se kolona memorijalnog hodočašća koja će se dan ranije formirati u Osijeku. Dragovoljcima Domovinskog rata iz Osječko-baranjske županije i ove će se godine organizirano priključiti srednjoškolci – njih četiri stotine.

Dragovoljcima Domovinskog rata iz Osječko-baranjske županije i ove će se godine organizirano priključiti srednjoškolci – njih četiri stotine   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

46 kilometara dug put iz Osijeka do Vukovara pješice će, kao i prijašnjih godina proći brojni hodočasnici kako bi odali počast žrtvama Domovinskoga rata i svima koji su stradali u strašnim napadima na Vukovar. Ove godine hodočastit će se pod motom "Mi ne zaboravljamo".

"Upravo iz tog razloga što oni koji zaborave ono što im se događalo u prošlosti lako im se može dogoditi u budućnosti. Zbog toga želimo uvijek ukazati na ono što se događalo 90-ih godina, na velikosrpsku agresiju i na teško stvorenu samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku. Ona je stvorena na krvi njaboljih njenih sinova i kćeri i zbog toga nitko nema pravo to negirati i nitko nema pravo omalovažavati Domovinski rat i ono što smo uspjeli zajednički napraviti", rekao je predsjednik Županijske podružnice UHDDR Osječko-baranjske županije Darko Nađ.

Okupljanje je u petak 17. ovoga u 21 sat u prostorijama Udruge dragovoljaca domovinskog rata Osječko-baranjske županije na Zelenom polju 5. Za sve hodočasnike i one koji su ih došli ispratiti pripremit će se čobanac. Pred sam polazak održat će se kulturno umjetnički program uz pozdravne govore, a prema Vukovaru će se krenuti točno u ponoć. Osmu godinu za redom u hodočašću će sudjelovati i velik broj srednjoškolaca.

"Prošle godine, kako je rečeno broj učenika se znatno povećao time što su se uključili i učenici srednjih škola, ali i učenici iz Učeničkog doma Split. Ideja da učenici hodanjem ukažu na tragediju Vukovara se rasplamsala tako da će ove godine biti oko 400 srednjoškolaca koji će na ovaj način iskazati poštovanje i jedno veliko srce će zakucati u Vukovaru", kaže Gabriela Poslon iz Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole.

Kolona će na putu imati stanice za okrijepu, a po dolasku u Vukovar kod bolnice će se priključiti velikoj koloni sjećanja. Nakon posjeta memorijalnog groblja za hodočasnike je organiziran povratak autobusima u Osijek.