Osječko-baranjska

NATJECANJE U KVALITETI VOĆNIH RAKIJA I LIKERA

Teška godina za proizvođače šljiva

U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je oko 450 hektara šljivika od čijeg se ploda u većini slučajeva proizvodi rakija. Iako godina nije išla na ruku proizvođačima, stručnjaci smatraju kako je slavonska šljivovica kvalitetno alkoholno piće, a to se potvrđuje na Edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera u Županijskoj komori Osijek. Na 13. po redu takvo natjecanje pristiglo je 265 uzoraka.

Edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera u Županijskoj komori Osijek   FOTO:Republika.eu
Piše: Antonio Bunoza / STV

Boja, bistroća, miris i okus četiri su čimbenika po kojima se razlikuju kvalitetne od loših rakija. Među pristiglim uzorcima su rakije od kruške, jabuke, loze, komovice, travarice, te likeri od oraha, višnje, aronije i mnogih drugih. Najviše je očekivano bilo šljivovice, 75 primjeraka, ali za razliku od prošle, ova godina bila je teška za proizvođače.

"Kod proizvodnje šljiva javlja se ta alternativna rodnost, odnosno jedne godine dobro rodi kao prošle godine. Ove godine je na neki način podbacilo i generalno možemo reći da je proizvodnja negdje na 30 posto od neke normalne godine. Dakako to su prije svega osjetili i naši otkupljivači i Podravka i Badel koji su tražili šljivu. Međutim, nažalost, ove godine ima nešto manje šljiva", kaže Ernest Nad iz HGK Županijske komore Osijek.

Zbog nestabilne poslovne politike u voćarstvu došlo je do određenih zapuštanja voćnjaka i šljivika, ali očekuje se stabilnije vrijeme u narednom razdoblju, kazao je Nad.

"U prilog tome idu i izmjene i dopune zakona o trošarinama gdje Vlada i Ministarstvo poljoprivrede na inicijativu udruga proizvođača voća i rakija smanjilo, odnosno trošarinu, odnosno podijelilo je ja bih rekao u dvije skupine: proizvođače male destilerije do 2 i pol tisuće litara čistog alkohola, oni plaćaju 26,5 kuna po litri čistog alkohola, dok oni veći plaćaju i dalje 53 kune po litri čistog alkohola", dodaje Nad.

Naše je područje izuzetno kvalitetno pedološki i klimatski, a za daljnji iskorak potreban je ekonomski stimulans i bolja organiziranost, smatra Nad. A poticaj proizvođačima zasigurno bi bilo i jače brendiranje, te povezanost s turizmom.

"Radi se stvarno o jednim kvalitetnim proizvodima i mislim da područje Hrvatske treba biti prepoznatljivo kako kad je riječ, posebno i o kulinima, vinima, dakako tu treba dodati i voćne rakije jer stvarno je to područje gdje se traže naši proizvodi i to u konačnici i pokazuju i naši veći prerađivači", zaključuje Nad.

A iako godina nije bila bajna proizvod je i dalje kvalitetan, a koliko točno saznat će se 24. ovoga mjeseca kada će se u Semeljcima predstaviti rezultati, odnosno nagraditi najbolji proizvođači.