Osječko-baranjska

''HRVATSKA KAKVU ŽELIMO''

Izrada nacionalne razvojne strategije do kraja 2019. godine

Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine dugoročni je strateški dokument, koji će odrediti budućnost Hrvatske i njezin sveobuhvatni razvoj, a očekuje se da bi u Hrvatskom saboru trebala biti usvojena do kraja 2019., najavljeno je u utorak u Osijeku na participativnoj radionici "Hrvatska kakvu želimo".

''Hrvatska kakvu želimo''   FOTO:STV
Piše: Hina

Radionicu je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, u suradnji s nekoliko razvojnih agencija s područja Slavonije i Baranje.

Državni tajnik tog ministarstva Velimir Žunac rekao je kako se očekuje da će primjena Nacionalne razvojne strategije početi od 2021., s obzirom da u Hrvatskoj već postoji puno strategija, od kojih najveći dio ima rok do 2020. Upozorio je, međutim, kako se većina tih strategija ne vrednuje i ne prati, a nisu ni povezane kako bi trebale biti.

U Hrvatskoj  oko 1.700 strategija

Izradom Nacionalne razvojne strategije Hrvatska će po prvi put imati cjeloviti strateški dokument koji će u svom središtu imati potrebe građana, a krajnji cilj bit će povećanje kvalitete života u svim dijelovima Hrvatske, poručio je Žunac.

Ističe kako će nova strategija definirati kakvu Hrvatsku želimo u idućih desetak godina, definirati strateške ciljeve i mehanizme za provedbu. U izradu, kaže, žele uključiti ne samo predstavnike različitih institucija, poslovnog, znanstvenog i javnog sektora, već i građane, koji će svoje prijedloge moći davati putem web-stranice.

Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Ribić ocijenio je kako pri definiranju razvojnih prioriteta treba uzeti u obzir različitosti jadranske i kontinentalne Hrvatske, jer je primjerice za Slavoniju značajan razvoj poljoprivrede, prehrambene industrije, malog i srednjeg poduzetništva te kontinentalnog turizma.

Upozorio je kako u Hrvatskoj danas postoji oko 1.700 različitih strategija, što u idućem razdoblju treba smanjiti i koncentrirati u nekoliko ključnih strategija, a da Nacionalna razvojna strategija do 2030. treba obuhvatiti prioritete svih županijskih razvojnih agencija.