Nogomet

I DALJE TEŠKI PROTIVNICI

Švedska gurnula Hrvatsku u drugu jakosnu skupinu

Nakon što je Švedska izbacila Italiju i izborila plasman na svjetsko prvenstvo 2018. godine, postalo je jasno kako će hrvatska reprezentaciju na ždrijebu skupina svjetskog prvenstva biti u drugoj jakosnoj skupini.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Hrvatskoj je za skok iz trećeg u drugi bubanj trebao kiks Švicarske, Italije ili Perua. Švicarci su izborili World Cup protiv Sjeverne Irske, dok Peru očekuje uzvrat kod kuće protiv Novog Zelanda nakon 0-0 iz prve utakmice i teško je vjerovati da će ispustiti takvu priliku.

Međutim, za iznenađenje se pobrinula Švedska koje je izbacila 'Azzurre' i tako pomogla i nama. Šveđani su u prvom susretu na svom travnjaku slavili 1-0, a potom sinoć u Milanu obranili rezultat 0-0. Četverostruki svjetski prvaci Talijani tako neće vidjeti SP prvi put nakon čak 58 godina. Talijani su dosad u povijesti svjetskih prvenstava propustili samo prvo 1930. kada nisu ni otišli u Urugvaj te ono 1958. u Švedskoj, kada se nisu kvalificirali.

Za razliku od prijašnjih SP-ova kada su reprezentacije u drugom, trećem i četvrtom 'potu' bile razvrstane na temelju geografske pripadnosti, u nadolazećem ždrijebu sve će jakosne skupine biti formirane na temelju FIFA-ine ljestvice reprezentacija objavljene 16. listopada.

Prema Fifinoj ljestvici nositelji u ždrijebu bit će domaćin Rusija, te Brazil, Belgija, Njemačka, Poljska, Portugal, Francuska i Argentina. Hrvatska se ulaskom u drugi 'šešir' pridružila reprezentacijama Meksika, Engleske, Španjolske, Urugvaja, Kolumbije i Švicarske protiv kojih neće moći igrati u skupini. 

Ždrijeb skupina World Cupa održat će se 1. prosinca u Kongresnoj palači Kremlin u Moskvi, a SP je na rasporedu od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine.

SP je do sada osiguralo 29 reprezentacija. Rusija je domaćin, a dosad su vizu izborili Brazil, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Meksiko, Panama, Kostarika, Njemačka, Engleska, Belgija, Španjolska, Poljska, Island, Srbija, Francuska, Portugal, Maroko, Tunis, Senegal, Nigerija, Egipat, Švicarska, Hrvatska i Švedska.

 

JAKOSNE SKUPINE PREMA SADAŠNJOJ LJESTVICI FIFE

PRVA JAKOSNA SKUPINA: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

DRUGA JAKOSNA SKUPINA: Španjolska, Peru ? Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, HRVATSKA

TREĆA JAKOSNA SKUPINA: Danska ? Island, Kostarika, Švedska, Irska ? Tunis, Egipat, Senegal, Iran

ČETVRTA JAKOSNA SKUPINA: Srbija, Nigerija, Australija ?, Honduras ?, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Novi Zeland ?

(Hina) xdl ydl