Gospodarstvo

ODRŽANA KONFERENCIJA

Kako poreznom politikom ubrzati gospodarski rast?

Kako pojednostaviti porezni sustav i poreznom politikom ubrzati gospodarski rast, neka su od pitanja kojima su bavili domaći i strani ekonomisti na konferenciji o porezima u Zagrebu.

Guste Santini   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Porezni sustav treba definirati da bude u funkciji gospodraskog razvoja te socijalne sigurnosti, a država mora prestati porezno opterećivati gospodarstvo te mu postati partner, smatra ekonomski stručnjak Guste Santini. Istaknuo je da male promjene koje su se dogodile tijekom porezne reforme nisu dovoljne, te da one nisu rezultirale gospodarskim rastom koji nam se opet "dogodio" zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni. Predlaže stoga niz mjera.

"5 tisuća kuna neoporezivi dio, smanjiti porezne stope umjesto 12,24,36 na 10,20 30 posto, povećati razrede do 30 tisuća kuna", rekao je Santini. Santini smatra da PDV treba ostati na sadašnjoj razini, ali i da treba ukinuti drugi mirovinski stup.

"Ova priča o drugom stupu, za kojeg u krajnosti odgovara država, a privatni fondovi zapravo upravljaju tim sredstvima, još stvara dodatne rizike koji nam nisu potrebni. I tako smo suviše rizična zemlja, što pokazuje i visina kamatnih stopa", smatra Santini. Da je nužno porezno rasterećenje poduzetnika ističe i predsjednik komore pravnih savjetnika Damir Brajković.

"Prošlogodišnja porezna reforma bila je jedna od dobrih početaka ali ne treba tu stati. Treba težiti prema smanjenju PDV-a, povećanju minimalne plaće, prema smanjenju opterećenja poreza na plaće i smanjenju doprinosa poslodavcima", rekao je Brajković. Trendovi u poreznom sustavu su pojednostavljivanje i pronalaženje načina kako što više povećati poreznu bazu, a smanjiti porezne stope, poručila je europarlamentarka HDZ-ova Ivana Maletić.

"Ono što je još uvijek problem je kompliciranost cijelog sustava tako da treba još dosta poraditi na modernizaciji cijelog sustava, posebno na edukaciji svih službenika porezne uprave jer se zna dogoditi i poslodavci često o tome govore da u različitim gradovima postoje različita pravila i preporuke", rekla je Maletić. Sa ciljem ravnomjernijeg razvoja Hrvatske Vlada je išla u zakonske izmjene o porezima namijenjenima jedincima lokalne i regionalne samouprave, istaknuo je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška.

"Gdje se objedinjuje i pojednostavljuje sustav oporezivanja i što je još bitnije raspodjele poreznih prihoda tako da će više od 90 posto jedinica lokalne samouprave od iduće godine značajnije sudjelovati u porezima jer će jedinice lokalne samouprave upravljati s velikim djelom svojih izvornih prihoda", zaključuje Huška.