Osječko-baranjska

SMANJENJE NA GODIŠNJOJ RAZINI

U Osječko-baranjskoj županiji nezaposlenost u listopadu 21 posto

Tijekom proteklog mjeseca na području Osječko-baranjske županije nezaposlenost je iznosila 21 posto. Među nezaposlenima očekivano je naviše onih starijih od 50 godina, odnosno njih 33 posto.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Antonija Tomasović / STV

Proteklog mjeseca u tih 21 posto nezaposlenih najviše je bilo onih sa završenom srednjom školom, odnosno njih 30 posto, a kao i uvijek više je bilo nezaposlenih žena nego muškaraca,

Narasla je nazaposlenost u svim gradovima Osječko-baranjske županije, osim u Našicama. Tako je broj nezaposlenih u Našicama smanjen za malenih 0,2%, dok je u ostalim ispostavama nezaposlenost povećana i to u Belom Manastiru za 1,2%  Donjem Miholjcu za 2,7%  Đakovu za 3,2%  Osijeku za 6,2% i Valpovu za 3,4% 

U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je na čitavom području Osječko-baranjske županije, a najizraženije u Našicama 19,8% i Donjem Miholjcu za 18,2% .

Broj onih koji su primali novčanu naknadu na birou proteklog mjeseca iznosio je 1980 osoba i manje je za 10 korisnika u odnosu na protekli mjesec.

 

Proteklog mjeseca bile su i povećane potrebe za radnicima tako su poslodavci prijavili  1.216 slobodnih radnih mjesta, 26 radnih mjesta više nego prethodna mjeseca, a 111 radnih mjesta manje nego u listopadu 2016. godine.

Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz obrazovanja prerađivačke industrije,  građevinarstva, te trgovini 

 

I možda ove brojke i ne izgledaju tako loše, samo još uvijek nemamo točan broj osoba koje su otišle iz Županije i posao potražili u inozemstvu. A koliko je stanje loše dovoljno govore i podatci da je prije 30-godina, odnosno 1987 godine na zavodu za zapošljavanje bilo 11 149 tisuća nezaposlenih osoba, a danas ih je oko 28  tisuća, uz to novčanu naknadu prije 30 godina primalo je 885 osoba, a danas je prima 2901 osoba.